Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První elektromobil Mazdy bude samostatným modelem. Už víme, kdy dorazí

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
U příležitosti představení nové Mazdy 3 v Los Angeles přišla řeč i na první elektromobil značky. Světlo světa spatří již v roce 2020.

Zatímco o elektrické budoucnosti Volkswagenu a rodině I.D. se hovoří už přes dva roky, japonská Mazda byla v tomto ohledu méně sdílnější. Přesto není příjezd jejího prvního elektromobilu vzdálený tak, jak bychom si možná mysleli. Značka jej chystá uvést na trh v roce 2020, přičemž prozradila, že půjde o samostatný model.

Informace o chystaném elektrickém voze jsou zatím hodně kusé. Zástupci automobilky neprozrazují velikost auta, ani jeho karosářské provedení či technické specifikace.

Šéfdesignér Ikuo Maeda se nicméně nechal slyšet, že nechce digitálně vypadající auto. Spíše než na futuristický vzhled se tedy můžeme těšit na atraktivní vůz, který zapadne do současného portfolia značky. A při pohledu na novou trojku si říkáme, že je to jedině dobře! Stejný názor zastává i evropský designový šéf Jo Stenuit, který si nepřeje, aby elektromobil Mazdy vypadal jako „lednice“.

Připomeňme vloni oznámenou spolupráci značek Mazda, Toyota a Denso, které chtějí společně rozvíjet základní konstrukční technologie pro elektromobily. Cílem je vybudovat silné produkty všech tří společností, vedle osobních aut tedy i menší užitkové vozy.

Jeff Guyton, generální ředitel Mazda Europe, však dodává, že první elektromobil japonské automobilky není výsledkem této spolupráce. Mazda totiž začala na projektu pracovat ještě dříve, než byla tato dohoda uzavřena.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)