Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První VW Golf s šestiválcem z modelu R32. Krása, nebo svatokrádež?

Ondřej Šámal
Diskuze (6)

Upravené veterány obvykle moc rádi nemáme. Pokud však jejich majitelé jdou rozumnou cestou, může se z toho vyklubat velmi zajímavá stavba. Stejně jako v případě první generace Volkswagenu Golf s šestiválcem z mladší verze R32, ačkoliv původní stav je zkrátka původní stav…

Vrcholem prvního Volkswagenu Golf se stalo provedení GTI se zážehovou šestnáctistovkou, kterou později nahradil o dvě deci větší agregát s 82 kilowatty. V polovině 70. let minulého století se jednalo o slušnou okreskovou střelu, na dnešní poměry už to samozřejmě taková sláva není, byť o schopnostech Golfu GTI pochybovat asi nemůžeme. Přesto se v průběhu let našli tací, kterým původní výkon německého hatchbacku nestačil.

Jedním z nich je jistý Jihoafričan, který svůj historický Volkswagen Golf z roku 1979 postupně přeměnil v restomod se vzduchovým odpružením a mnohem větším motorem. Jedná se o šestiválec o objemu 3,2 litru z Volkswagenu Golf R32, který je zajímavý svou koncepcí (tzv. VR6) s velmi úzkým úhlem rozevření válců pouze 15 stupňů, díky níž je výrazně kompaktnější než klasické vidlicové a řadové.

Němci tenhle agregát navrhli speciálně pro modely postavené na platformách s pohonem předních kol a umístěným motoru napříč. V golfu se tato 3,2litrová varianta objevila ve čtvrté (177 kW) a páté generaci (184 kilowattů), šesté provedení kompaktu si v nejsilnější variantě R už vystačilo s přeplňovaným dvoulitrovým čtyřválcem TSI.

Žlutý exemplář z Jižní Afriky dostal slabší variantu šestiválce ze čtvrté generace Volkswagenu Golf. Spíše pro okrasu jsou uvnitř ochranná klec a sportovní sedadla Recaro. Ta dostala nové čalounění kombinující kůži s alcantarou. Novinkou jsou také lité „pavučiny“ a sportovní tříramenný volant, oboje od společnosti BBS.

Ondřej Šámal
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
2. 11. 2023 23:40
Re: Za mňa dobré.
Mňa by celkom zaujímalo čo ten ingot spravil s jazdnými vlastnosťami, ale inak pekný počin.
Avatar - wakantanka
2. 11. 2023 23:39
Re: Re: Za mňa dobré.
Je to celé na vzduchu, za jazdy si to dvihne.
Avatar - Barry Lyndon
2. 11. 2023 17:43
Re: Za mňa dobré.
Jj., to snížení je nesmyslné. To už je tak moc, že to ani dobře nevypadá...
2. 11. 2023 14:27
Re: Za mňa dobré.
No, tie veľké kolesá a skrátené pružiny... Bál by som sa, že gumami vytlačím väčšie lemy na blatníkoch výfuk nechám na prvom obrubníku. :-[]
Avatar - Barry Lyndon
2. 11. 2023 13:03
Re: Za mňa dobré.
Souhlasím, nicméně moje guilty pleasure jsou obdobné přestavby na elektromobil... :D