Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prý padl rekord. Napříč USA za 26 hodin a něco. Průměrem 170 km/h

David Bureš
Diskuze (17)

Neznámá posádka využila k rekordnímu přejezdu USA z východu na západ speciálně upravené Audi A8. Dosavadní rekord překonala o více než 45 minut!

Cannonball je i v českém prostředí známý film o tajném závodě, v rámci něhož je nutné přejet napříč Spojenými státy v co nejrychlejším čase. Takový neoficiální závod ale existuje i ve skutečnosti, už léta se různé posádky (většinou zachovávající anonymitu) snaží přejet z východu na západ USA v co nejkratším čase. A tato jízda má novou rekordní hodnotu, které se podařilo dosáhnout i díky koronaviru.

Neznámé posádce se totiž povedlo ujet klasickou trasu Cannonballu, tedy z Red Ball Garage v New York City do Portofino Hotel & Spa v Redondo Beach v Kalifornii, za pouhých 26 hodin, 38 minut a 48 sekund! Podle Google Map je přitom nejrychlejší cesta mezi těmito místy dlouhá 2.811 mil (4.523 kilometrů) a běžným tempem trvá 42 hodin. To znamená, že tajemná posádka musela během své jízdy dosáhnout průměrné rychlosti okolo 170 km/h!

To se mělo povést i díky koronavirové epidemii, díky níž je i ve Spojených státech automobilová doprava silně omezena a tamější silnice jsou prakticky volné. Posádka se tak mohla snáze vyhnout kolonám.

Vzhledem k nelegálnosti celé jízdy není velkým překvapením, že je celý rekord zahalen několika tajemstvími. Nevíme tak přesně, kdo jízdu absolvoval, hovoří se však o nejméně tříčlenné posádce, která se pravidelně střídala za volantem.

Co naopak víme, je to, že k rekordní jízdě bylo použito bílé Audi A8 L, které pro tento účel bylo speciálně upraveno. V zavazadlovém prostoru se proto objevily dvě další palivové nádrže pro zvýšení dojezdu na jednu nádrž.

Právě prostorná kabina pro vícero členů posádek a velký kufr pro možnost externí nádrže jsou důvody, proč pro tuto bláznivou jízdu byl použit velký luxusní sedan a ne nějaký supersport. Ostatně dosavadní rekord z listopadu 2019 držela posádka jedoucí se speciálně upraveným Mercedesem-AMG E 63. Jemu vedle posíleného motoru a dvou dalších palivových nádrží nechyběla ani unikátní elektronika zahrnující rušičky radaru i antiradary. Po trase navíc posádka měla pomocníky, kteří monitorovali dopravní situaci a případně vyslali varování.

Kvůli množství tajemství, která tuto nelegální jízdu zahalují, se dá polemizovat o tom, jestli jízda skutečně proběhla a zda posádka skutečně zvládla z východu na západ USA přejet v takhle krátkém čase. Jistý Ed Bolian, který rekord „Cannonballu“ držel v minulosti, však tvrdí, že nový rekord skutečně padnul. A podobně mluví také Alex Roy, který o své dřívější rekordní jízdě napříč Spojenými státy natočil dokonce dokument.

David Bureš
Diskuze (17)

Doporučujeme

17. 4. 2020 00:14
Re: Tesla
Anti Tesla blbečci jsou už tu byli 2 dny před tebou a v jiném vlákně, jdeš pozdě.
16. 4. 2020 15:02
Re: Priemerna rychlost
Ani nie. V case produkcie golfu 3, bolo ovela vias usekov s neobmedzenou rychlostou. Starsi kolegovia by ti tu vedeli porozpravat, ako sa napriec nemeckom bezne jazdilo 200+, pokial na to auto malo.
16. 4. 2020 15:00
Re: Otázka
To mas pravdu. Ale to som este memal vodicak. V tych rokoch okolo 2000 zasa bola vyhoda, ze tolko nemerali. Ja som vtedy jazdieval nie podla predpisov, ale podla potreby a nalady a nenamerali ma nikdy. Dnes by som si to nedovolil.
Avatar - caliban
16. 4. 2020 11:01
Re: Priemerna rychlost
A těch pokut :-O
Avatar - caliban
16. 4. 2020 10:59
Tesla
Elon Musk říkal, ze zapřáhne za model S valnik s megawatovym dieselagregatem a stáhne to určo pod 25h.