Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA chce posílit kapitál o čtyři miliardy eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Koncern PSA Peugeot Citroën uvažuje o zvýšení základního jmění až o čtyři miliardy eur, tedy v přepočtu téměř 110 miliard korun.

PSA zřejmě vydá nové akcie, které koupí francouzská vláda a čínská automobilka Dongfeng. Podle dohody, o které se údajně jedná, by tak Dongfeng a francouzský stát každý získaly 30 procent firmy.

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Vedení společnosti jedná o možné finanční injekci, přičemž státní podnik Dongfeng a francouzská vláda by mohly do ztrátové automobilky investovat každý 1,5 miliardy eur, celkem tedy tři miliardy eur, což v přepočtu činí nějakých 75 miliard korun.

PSA se ke zprávám o jednání s Dongfengem ani k plánům na zvýšení základního jmění zatím nevyjádřil. Zvýšení kapitálu by vedlo k naředění nynějších akcií značky Peugeot, a snížilo tedy hodnotu cenných papírů, které drží současní akcionáři. Akcie firmy v reakci na zprávy zamířily dolů a odepisovaly zhruba čtyři procenta.

Finanční injekce by také mohla znamenat, že rodina Peugeotů po naředění akcií ztratí kontrolu nad společností, kterou už asi dvě století de facto ovládá. Rodina teď drží přes 38 procent hlasovacích práv společnosti, ve které má podíl 25,4 procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Avatar - Righ
21. 11. 2013 21:23
Re: Staré...
No jo no, navíc můj příspěvek tady visí nějakých 9 hodin, a čísla pořád haprují.
Avatar - Righ
21. 11. 2013 21:20
Re: Staré...
Hele, ani bych jim nepodsouval nějakou zaujatost, tenhle článek spíš svědčí o kombinaci lenosti a nevědomosti. Lenosti proto, že redaktor odbornýho servru o autech akorát doslovně převezme zprávu četky, kterou si maximálně jednou přečte, aniž by si ověřoval údaje zde uvedený. A nevědomost spočívá v tom, že kdyby dotyčný redaktor četl zprávy o vývoji v PSA aspoň s takovou frekvencí jako já, člověk živící se něčim docela jinym, než psaním o autech, hned by věděl, že ta zpráva je jednak zastaralá, a jednak se v ní objevují špatná čísla.

Ale co se dá dělat, dokud weby budou žít jenom z počtu prokliků a nikoliv z předplatnýho, nebudou jejich redaktoři pracovat jinak.
21. 11. 2013 14:49
Re: Zásada je udělat dobré auto bez výstřelků
Dalsi clanek o PSA a tva adorace Mazdy pod nim. Dnes ti to trvalo nejak dlouho.
Avatar - KANKUNEN
21. 11. 2013 13:43
Zásada je udělat dobré auto bez výstřelků
Pak to funguje a lidi kupují i za vyšší cenu. Případ Mazdy. PSA si háže furt klacky pod nohy a pak se diví. Robot, nestahovací okna, trubka u prémiového DS, budíky namísto stínítka a hlavně 30 let kritizované řazení se lepší jen pozvolna, přitom korejci to zvládli během pár let.
Avatar - del42sa
21. 11. 2013 12:59
Re: Staré...
ony to jsou 4 miliardy, ale někdo si plete dolary s eurama >:D Většina těhle článku na auto.cz jsou jen copy pasta z jiných webů a ještě si to ani pořádně nepřečtou 8-s