Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA ukončuje výrobu v závodu Aulnay

David Bureš
Diskuze (2)
Zavření závodu Aulnay bylo oznámeno již před rokem. Důvodem je jeho nízká vytíženost.

Z montážní linky továrny Aulnay koncernu PSA Peugeot-Citroën dnes sjede poslední vůz, automobilka tento závod na předměstí Paříže zavírá. V posledních letech se tu vyráběl Citroën C3.

PSA za 40 let výroby vyprodukovalo v tomto závodu 8.568.391 automobilů. Výroba C3 z Aulnay se přesune do Poissy, kde už je C3 vyráběna po boku DS3 a Peugeotu 208. Oba závody jsou málo vytíženy, a tak se PSA rozhodlo vyrábět auta jen v jednom z nich, aby se výroba více vyplatila.

Ukončení výroby v Aulnay nakonec nastalo dříve, než se dopředu plánovalo. PSA loni počítalo s tím, že zdejší produkce bude ukončena v roce 2014.

PSA zaměstnancům továrny nabídlo odstupné a slíbilo jim jinou práci. Koncern tvrdí, že 2.700 osob z 3.000 stálých pracovníků závodu už našlo práci, nebo jsou blízko novým nabídkám. Odbory pak tvrdí, že takřka 1.100 zaměstnanců stále práci hledá.

Uzavření závodu Aulnay je součástí boje automobilek s nadbytečnou kapacitou evropských továren. Například analytická společnost IHS Automotive odhaduje, že továrny v Evropě mají kapacitu na výrobu 26 milionů aut ročně, což je o zhruba sedm milionů aut více, než je třeba.

Odborům a vládám se zavírání továren nelíbí, a tak se výrobci rovněž snaží dohodnout se s odbory na zachování výroby za nižší náklady. PSA se tento týden dohodlo s většinou svých odborů na zmrazení platů v příštím roce a na snížení příplatků za přesčasy. Výměnou za to automobilka slibuje, že v příštích třech letech nezavře další francouzskou továrnu. Vedle toho bude do závodů investovat a v pěti z nich začne vyrábět nové modely.

David Bureš
Diskuze (2)
25. 10. 2013 16:29
ukončení výroby
Bože ochraňuj jejich zaměstnance