Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar, 8. etapa: Nepřízeň počasí jezdce zaskočila

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Zpět do chilského Iquique se včera vraceli motorkáři a čtyřkolkáři. Etapu doprovázelo špatné počasí a náročný přejezd přes solné pláně Salar de Uyuni.

Nejlépe se s náročnými podmínkami vypořádal Chilan Quintanilla, který vyhrál svoji první rychlostní zkoušku v závodě. Španěl Coma se umístil sice až na devátém místě, ale v celkovém pořadí sesadil z průběžného vedení krajana Barredu. I v kategorii čtyřkolek už není králem Polák Sonik, ale Chilan Casale.

Motocykly

Pablo Quintanilla měl v prvních dvou ročnících soutěže smůlu. Ale svůj třetí dakarský start si užívá a z počáteční role outsidera si po včerejším skvělém výkonu na náročné trati dojel pro své první etapové vítězství a je horkým uchazečem na celkového vítěze. Není to náhoda, protože Chilan podával v posledních dnech stabilní výkony a včerejší návrat soutěže zpět do rodné země si nemohl nechat ujít a do cíle dojel jako vítěz.

Včerejší etapa byla kvůli nepřízni počasí zkrácena, na jezdce čekalo 38 km cesty přes slané jezero Salar de Uyuni, které se kvůli intenzivnímu dešti změnilo v opravdové jezero. Kromě Quintanilla si s mokrým terénem nejlépe poradili Španěl Pedredo Garcia a Slovák Svitko, které v cíli rychlostní zkoušky dělila jediná sekunda. V celkovém pořadí je ale lepší Svitko, kterého včerejší skvělý výkon posunul na páté místo.

Extrémně náročná osmá etapa byla fatální hned pro několik favoritů. Závod už nedokončí Alessandro Botturi, Michael Metge, Daniel Gouet a Jordi Viladoms, kteří byli před začátkem etapy v TOP 20. Včerejší den byl noční můrou i pro dosavadního vedoucího jezdce Barredu, který dokončil etapu až 80 a celkově se propadl až na 24. místo; do včerejšího dne šestý Rodrigues dojel až na 73. místě. Toho využil zkušený jezdec Marc Coma, který nepokoušel osud, do cíle dojel devátým a sesadil z celkového vedení právě Barredu.

Zdá se, že v TOP 10 se definitivně usadil Toby Price, který dojel čtvrtý a čtvrtý je i v celkovém pořadí. Skvělý výkon předvedla také Laia Sanz, Španělka byla pátá nejrychlejší a celkově je devátá.

Průběžné pořadí: 1. Coma (ESP/KTM), 2. Goncalves (PRT/Honda), 3. Quintanilla (CHL/KTM).

Čtyřkolky

Teprve 19letý Argentinec Ferioli je bezesporu slibnou budoucností v kategorii čtyřkolek. Mladý závodník včera neztrácel čas a dojel si pro zasloužené první etapové vítězství, o to cennější, že 8. etapa byla jedna z těch nejnáročnějších. Druhý za ním dojel Chilan Casale, který využil mírného zaváhání Poláka Sonika a dostal se v celkovém pořadí před něj s náskokem necelých 7 minut. Třetí příčku si stále drží Lafuente.

Průběžné pořadí: 1. Casale (CHL/Yamaha), 2. Sonik (POL/Yamaha), 3. Lafuente (URY/Yamaha).

Čeští motorkáři v 8. etapě

Nejlepší český motorkář včerejší etapy byl Ondřej Klymčiw, který porazil několik favoritů a obsadil výborné 16. místo. V celkové pořadí se tím dostal na 21. místo a je nejlepší z Čechů. David Pabiška etapu dokončil na 26. místě a celkově je o dvě místa za Klymčiwem 23.

Těžkou etapu zvládl dobře i Milan Engel, skončil 27. (celkově je 31.), Veselý dojel do cíle 40. a v celkovém pořadí mu patří 46. místo.

Bolivijské peklo pro motorkáře

Motorkáři na Rallye Dakar zažili dvoudenní bolivijské peklo. Cestou tam i zpět pršelo, padaly kroupy, bylo chladno a vzduchem dokonce létala sůl. Osmá etapa vedla po vysokohorských solných pláních, kde agresivní nerost zastavoval jednu motorku za druhou. Také Čech David Pabiška si v Bolívii prožil krušné chvíle.

„To co jsme si zažili dneska v maratónské etapě, když jsme jeli přes Salar, tak to nepřeju nikomu a poprvé v životě jsem něco takového zažil. Kdybychom projížděli mořem, tak tam aspoň nějaká voda je, ale tady to byla opravdu jenom namixovaná sůl, strašná zima, všechno mi to lítalo do pusy.“

„Na té pláni, jak zhasla motorka, už nešla nastartovat. Musela se roztlačit. A ve čtyřech tisících metrech jsem tak roztlačoval Slováka Ivana Jakeš. Ale dali jsme to dohromady. Milan to potom vzal na sebe, abych mohl jet dál.“

Naopak týmy kamionů si „užívali“ den volna. Ten znamená pro mechaniky těžkou práci, třeba i dlouho do noci. Na webových stránkách Zelené vlny čtěte rozhovor s Tomášem Vrátným a jeho mechaniky.

Autor: Jan Říha

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)