Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Šumava po 1. dnu: Kopecký vede, Pech měl technické problémy

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Jezdec týmu Agrotec Škoda Rally Teamu Jan Kopecký (Škoda Fabia Rally2 evo) vede po prvním dnu Rallye Šumava, druhý podnik Sonax mistrovství České republiky v automobilových soutěžích.

Obhájce titulu Václav Pech (Ford Focus RS WRC 06) měl technické problémy v poslední zkoušce dne a ztratil čtyři minuty.

V původním rozpisu pětapadesátého ročníku rallye bylo dvanáct rychlostních zkoušek. Čtrnáct dní před soutěží byla zrušena úvodní erzeta, kterou je proslulý Činovský okruh na okraji Klatov. Tenhle úsek se jel jednou jako RZ2, jíž celá soutěž začínala. Úvodní den byl na programu sedm měřených testů v celkové délce 88,42 kilometrů. 

Šest erzet v řadě

Nejrychleji začal Dominik Stříteský, který jede se speciálem kategorie R5 teprve druhou soutěž. Dvacetiletý jezdec se tak dostal na první místo, na kterém ho vystřídal hned po další zkoušce Kopecký, který vyhrál následujících šest zkoušek v řadě. „Po pátečním dešti byly ranní průjezdy trochu uklouzané, ale s tím jsme počítali. Odpoledne už bylo sucho a při krásném počasí to bylo celý den báječné svezení. Třetí a ve druhém průjezdu šestá zkouška byla hodně uskákaná, čtvrtá a sedmá zase dost úzká, kde je zapotřebí přesný rozpis a závěrečná erzeta dne připomínala spíše okruhový styl. Chci poděkovat organizátorům, kteří vybrali nové, dost náročné a vážně zajímavé úseky. Škoda jen, že tady vzhledem k nutným opatřením nemohli být diváci, ale věřím, že se na domácích soutěžích brzo potkáme,“ uvedl na konci dne Kopecký.

Penalizace kvůli gumám

Druhý v pořadí je zatím se ztrátou 38 sekund Jan Černý (Škoda Fabia Rally2 evo), kterému se nejvíce dařilo na třetí erzetě, která se jela v opakovaném průjezdu jako RZ6. Zde byl dvakrát druhý, ale na konci dne nadšením nezářil. „Kromě Činova, který se hodil na rozjetí, byly všechny rychlostní zkoušky jezdecky zajímavé. Hezky jsme se svezli, ale určitě to mohlo být z naší strany lepší. Auto bylo po testech nastaveno dobře, největší problém byl v mezičlánku mezi pedály a volantem. Moje tempo bylo takové vlažné, nemám z něj bohužel dobrý pocit,“ říkal v sobotu pozdě odpoledne příbramský pilot.

Třetí je aktuálně Filip Mareš, který inkasoval v průběhu dne penalizaci deseti sekund za pozdní příjezd do časové kontroly. „Zatím nejsem moc nadšený. Bohužel jsme dostali penalizaci deset sekund, což ve vyrovnaném souboji s ostatními soupeři znamená hodně. Jak se to stalo? Na přejezdu mezi erzetami byla zóna na výměnu pneumatik, která nebyla označená v itineráři. Přehlédli jsme to, a když jsme se vraceli, nepovedlo se nám o minutu stihnout časově a byla z toho ta nešťastná penalizace,“ vysvětloval Mareš.

Po čtvrtém místě na Valašské rallye, má talentovaný Dominik Stříteský nakročeno na stejně dobrý výsledek také na Šumavě. Na nejdelší zkoušce dne, která měla 22,71 kilometrů se při druhém průjezdu zlepšil o čtrnáct sekund. 

„Vítězství na první zkoušce nás vážně moc překvapilo. Šimek, který startoval před námi, tak trochu narovnal retardér a měli jsme tak trochu rychlejší průjezd. Na první sekci jsme zvolili měkčí pneumatiky a něco ztratili na nejdelší erzetě. Jinak jsem se snažil jet jako na Valašce. Jak jsem z motokár zvyklý, přesná jízda bez zbytečných smyků, abych co nejméně ztrácel a najel co nejvíce kilometrů. Ambice o konkrétním umístění zatím opravdu nemám,“ konstatoval dvacetiletý talent.

Pecha trápil motor

Obhájce titulu Václav Pech musel na Valašské rallye odstoupit hned po první zkoušce. V následujících týdnech se potýkal s postcovidovými zdravotními problémy, ale na Šumavě začal rychle a držel se na druhém místě. „Zpočátku jsem zvolil měkčí nastavení, abych si snáze zvykal a „očuchal“ zacházení s autem. Postupně jsme nastavení přitvrzovali, ale ke konci čtvrté erzety už bylo znát, že mi po postcovidovém syndromu chybí fyzička. Bál jsem se, abych nemusel dávat volantem velké kontra,“ řekl Pech po polovině dne. 

V závěrečné erzetě dne však potkaly plzeňského závodníka technické problémy s motorem jeho focusu, z něhož se začalo mohutně kouřit. Ztratil čtyři minuty a propadl se z druhého na čtrnácté místo. O tom, jaký bude jeho další osud, se rozhodovalo v sobotu pozdě večer.

Když dojde benzin

Dalším smolařem soutěže se stal Adam Březík (Škoda Fabia R5). Na Vlašské rallye havaroval v šesté zkoušce ze čtvrtého místa, když urazil pravé zadní kolo. Na Šumavě projel v RZ2 na Činově pouze dva okruhy, protože viděl červenou vlajku poté, co Ondřej Šimek posunul retardér. Dostal náhradní čas, který ho zařadil na páté místo. Bohužel hned po následující erzetě musel odstoupit ze šesté pozice. Podle jeho slov zlobilo čidlo ukazatele benzinu, který po rychlostní zkoušce došel. „Jednalo se o týmovou chybu. Nikomu konkrétnímu bych to nepřisuzoval. V neděli však budeme v soutěži pokračovat,“ řekl Březík.

Průběžné pořadí (po 8 z 12 RZ)

1. Kopecký, Hloušek (Škoda Fabia Rally2 evo) 46:30,3; 2. Černý, Černohorský (Škoda Fabia Rally2 evo) +38,0; 3. Mareš, Bucha (Škoda Fabia Rally2 evo) +42,2; 4. Sříteský, Persein (Škoda Fabia R5) +1:04,8; 5. Jakeš, Machů (Škoda Fabia R5) +1:14,2; 6. Odložilík, Tureček (Škoda Fabia Rally2 evo) +1:51,3; 7. Cvrček, Prokorát (Škoda Fabia R5) +2:16,5; 8. Von Thurn ud Taxis, Ettel (Něm., Rak./Škoda Fabia Rally2 evo) +2:36,9; 9. Adolf, Novák (Škoda Fabia Rally2 evo) +2:42,3; 10. Vlček, Jugasová (Hyundai i20 R5) +2:54,6; 11. Trněný, Pritzl (Ford Fiesta R5) +2:55,0; 12. Trojan, Chlup (Škoda Fabia R5) +3:35,0; 13. Tomek, Kopáček (Škoda Fabia R5) +4:12,4; 14. Pech, Uhel (Ford Focus RS WRC 06) +4:17,5; 15. Pešl, Juřice (Ford Fiesta Proto) +4:56,7; 16. J. Dohnal, Vybíral (Renault Clio S1600) +4:57,5; 17. R. Dohnal, Švec (Peugeot 208 Rally4) +5:06,5; 18. Štochl, Klička (Škoda Fabia R5) +5:15,8; 19. Pokorný, Lasevič (Škoda Fabia R5) +6:20,9; 20. Fráňa, Odvárka (Citroën DS3 R3T) +6:47,2.

Zbývající program Rallye Šumava

Neděle 9. května – 8.45 RZ9 (17,61 km), 9.53 RZ10 (13,36 km), 12.09 RZ11 (17,61 km), 13.17 RZ12 (13,36 km).

Foto: Lukáš Chum

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme