Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover přejel v Číně papírový most (+video)

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Land Rover oslavil půlkulaté pětačtyřicátiny v Kantonu unikátně: přejezdem papírového mostu.

Papírový most navrhl umělec Steve Messam, který má s touto činností bohaté zkušenosti. O výrobu dílů se pak postarala společnost James Cropper PLC z britského Lake District, ta funguje už od roku 1845. Proč si k unikátnímu kousku Land Rover vybral zrovna Čínu, je jasné: za prvé se v Kantonu koná autosalon a za druhé je Říše středu považována za kolébku papíru. Most byl ovšem postaven v historickém městě Šu-čou, „Benátkách východu“, jak se mu přezdívá. Práce trvaly tři dny, bez použití jakýchkoli spojovacích materiálů včetně lepidla a šroubů. Pouze podpěry a dočasný rám, který držel rodící se konstrukci, byly zhotoveny ze dřeva.

Vozidlo k jeho překonání se přímo nabízelo: britský výrobce přece letos slaví 45 let od zahájení výroby Range Roveru. Není prvním luxusním vozem do terénu, jak tvrdí samotná automobilka, v tomto směru jej předběhl o plných osm let americký Jeep Wagoneer. Přesto si několik prvenství připsal, šlo o první čtyřkolku světa s ABS (1989) a s elektronickou kontrolou trakce a vzduchovým odpružením (1992).

Ta současná, čtvrtá série L405, je vybavena řadou elektronických systémů, které přejezd náročných pasáží usnadňují. Kupříkladu ATPC (All Terrain Control Progess) pomáhá při jízdě po kluzkém povrchu, například mokré trávě či hlubokém písku, sama udržuje rychlost v rozmezí od necelých dvou do 31 km/h, řidič se nemusí dotýkat plynového pedálu a dívá se dopředu. Nebo dozadu, funguje totiž i při zpátečce a dá se aktivovat jak v klidu, tak i při jízdě. Luxusní hliníkový teréňák váží až o 420 kg méně než jeho předchůdce a nejen v terénu mu usnadňuje pohyb inteligentní čtyřkolka. Systém Terrain Response 2 ji automaticky nastaví podle aktuálních podmínek. Konstrukce mostu, která je stejně složitá jako u těch kamenných, se navíc nesmí zbortit.

Za volantem černého vozu seděl při pokusu Chris Zhou z čínské filiálky Land Roveru. I když byl most postaven krátký, pouze pětimetrový a nepřekonával žádnou vodní plochu, příkrý nájezd i sjezd a absence bočních zábran pokus rozhodně neusnadňovaly. Přesto se zdařil. Navíc už bez denního světla...

Cílem celé akce nebylo pochopitelně nic jiného než reklama, kterou snad Range ani nepotřebuje. Ale uznejte, počin je to zajímavý. Lidi přece napadají i daleko větší šílenosti. A Čína představuje pro výrobce legendárních off-roadů a novějších SUV zatraceně důležitý trh. Jako pro všechny ostatní konkurenty, kteří v automobilovém světě něco znamenají...

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Uživatel_5340709
19. 11. 2015 20:27
Kolik
tun papíru na to asi padlo? :yes: