Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Registr vozidel stále nefunguje, problémy přetrvávají

David Bureš
Diskuze (0)
Pokud nový registr vozidel nezačne fungovat, ministerstvo dopravy se vrátí ke starému systému.

Nový centrální registr vozidel má stále problémy. Funguje jen v některých městech, navíc je pomalý a často vypadavá. Některé úřady se už připravují na návrat k původnímu systému, na kterém by resort dopravy spolupracoval s policií a ministerstvem vnitra.

Ministr dopravy Pavel Dobeš dal na středeční tiskové konferenci dodavateli systému, společnosti ATS-Telecom, ultimátum, pokud nový registr vozidel nezačne fungovat do dnešního podvečera, přejde ministerstvo zpět na původní systém. Navíc by resort za nefungující systém nezaplatil.

Například pražští úředníci se už připravují na přechod k původnímu systému, v Praze totiž nový registr stále nefunguje. Původní systém by mohl začít fungovat po víkendu, v pondělí.

Motoristé by měli návštěvu daného pracoviště registru odložit na jindy. Nyní jim hrozí, že na úřadě budou dlouho čekat a své věci nevyřídí.

V Brně a Plzni registr sice funguje, avšak s problémy. "Některé funkce, které dřív blokovaly další kroky, fungují, hodně se toho opravilo, ale stále jsou problémy. Dají se například tisknout doklady, ale do registru se pak uloží stará nebo úplně nesmyslná data," řekl ČTK Jan Vavřík z odboru registru vozidel a řidičů plzeňského magistrátu. Podle něj je systém funkční ze 60 %.

V Brně je obsloužení lidí až třikrát delší, než ve starém systému. Někdy se také nepodaří najít všechna data. "U někoho najdeme třeba 20 % potřebných dat, u někoho 60 %. Zbytek potom musíme zdlouhavě dohledávat a vypisovat ručně. Agendu, která dříve trvala 25 minut, nyní děláme třeba hodinu," uvedl ČTK mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Nefunkčnost systému už způsobila řadě lidí nemalé komplikace. Například v Plzni musel kvůli nefungujícímu registru tři dny nedobrovolně nocovat muž z Ukrajiny, který potřeboval vydat výjezdní značky na auto. Dnes ráno byl mezi první padesátkou lidí, které během hodiny úředníci na registru vozidel obsloužili.

Nový centrální registr vozidel měl být bezpečnější, navíc měl umožnit spojení s podobnými databázemi ostatních států Evropské unie. K propojení se Česko zavázalo, funkční má být nejpozději do 1. ledna 2013.

David Bureš
Diskuze (0)