Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Arkana oficiálně. Francouzská X6 je tady!

David Bureš
Diskuze (98)

Novinka Renaultu se prezentuje jako kombinace SUV a sedanu. Zatím bude nabízena na ruském trhu.

Automobilka Renault si pro letošní moskevský autosalon představila nečekané překvapení, zcela nový crossover Arkana. Automobil zatím debutuje ve formě showcaru, už má však blízko sériové verzi, výrobce navíc potvrdil, že jeho prodej začne v příštím roce.

Renault Arkana pojmenovaný podle latinského výrazu Arcanum (tajemství) je charakterizován jako osobitý crossover segmentu C. Podle automobilky kombinuje eleganci sedanu s robustností SUV, což má být patrné na jeho siluetě. Jedná se totiž o SUV-kupé ve stylu takových vozů jako BMW X6 a Mercedes-Benz GLE kupé.

Design přitom navazuje na současný styl Renaultu. Vpředu najdeme „bumerangové“ světlomety s protaženými diodami denního svícení, zatímco koncová světla jsou horizontálně orientovaná a protažená do středu víka kufru.

Video se připravuje ...

Automobil je 4,54 metru dlouhý, 1,8 metru široký a 1,57 metru vysoký. Je tak sice o devět centimetrů delší než kompaktní crossover Kadjar, vysoký je ale jako malé SUV Captur.

Jako první se Renaultu Arkana dočkají na ruském trhu. „Myšlenka tohoto inovativního konceptu vzešla z Ruska a i samotný projekt byl proveden díky angažování ruského týmu Renaultu,“ vysvětluje tento krok Nicolas Maure, předseda euroasijského regionu Renaultu.

Design tak sice vznikal ve francouzském centru značky, avšak se silným zapojením ruského týmu. Díky zaměření na ruskou klientelu a její potřeby Arkana dostane i pohon všech kol. Základem má být totiž platforma z Dacie Duster. O motorech Renault nemluví, pouze zdůrazňuje využití nejnovější techniky, což naznačuje zástavbu benzinového motoru 1.3 TCe.

Později však má dorazit i na další trhy, konkrétně na ty asijské, kde se bude též vyrábět. Navíc má být přizpůsoben tamějším požadavkům, což má mimo jiné znamenat vyspělejší platformu. Použita bude z nadcházejícího Clia. Vozu se ale s velkou pravděpodobností dočkáme i v západní Evropě. Renault totiž o novince hovoří jako o globálním modelu. Nejdříve se tak ale patrně stane v roce 2020.

Ohodnoťte design Renault Arkana jako ve škole:
  • 1
    60,8%
  • 2
    11%
  • 3
    7,4%
  • 4
    7,3%
  • 5
    13,5%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 986 čtenářů.

David Bureš
Diskuze (98)
Avatar - Beefcake
1. 9. 2018 22:40
Re: monstrum z galaxie Arkana
Mam to v zozname filmov na pozretie, ale asi za pol roka som nenasiel odvahu ...
Avatar - Beefcake
1. 9. 2018 22:37
Re: Takže
Tipujem minimalne 600+, ak nie viac.
Avatar - wakantanka
31. 8. 2018 07:16
Re: Takže
Na druhej strane, komu by to potom ptedal 2. ci 3. majitel? :-)
Avatar - Pekelná Micinka
30. 8. 2018 12:49
Re: monstrum z galaxie Arkana
A kurwa... >:D
30. 8. 2018 12:35
Re: Takže
hipster není to pravé slovo, svalnatej fousatej potetovanej oslík není a priori hipster...