Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault popřel spolupráci s Mitsubishi

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Renault nebude spolupracovat s japonskou automobilkou Mitsubishi. Tato výsada zůstane vyhrazena pouze aliančnímu partnerovi, tedy Nissanu.

Kooperace automobilek s vycházejícím sluncem, respektive třemi diamanty ve znaku se týká hlavně Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation. Ta však není součástí MMC (Mitsubishi Motors Corporation), ale koncernu Daimler, byť z ní známé logo nezmizelo. Obě společnosti podepsaly dohodu už v červnu 2012. Vyrábějí lehké nákladní vozy, pětitunu Fuso Canter a Nissan Atlas F24. V případě vozů Fuso se ale už ani název Mitsubishi nepoužívá, zůstal jenom emblém a jméno firmy.

Společný projekt se však týká i osobních miniaut, konkrétně Nissanů Dayz a Dayz Highway Star, respektive Mitsubishi ek Wagon a ek Custom. Všechno jsou to kei cars, které se liší jen přední částí. Japonci ovšem také vyrábějí a dodávají elektromobily konkurenci Renaultu, konkrétně koncernu PSA. Jedná se o známé Peugeoty Ion a Citroëny C-Zero. Aby toho nebylo málo, crossovery Peugeot 4008/Citroën C4 Aircross také pocházejí z Japonska, jsou to pro změnu sourozenci Mitsubishi ASX.

Francouzský deník Le Figaro nedávno uvedl, že Renault chystá podobnou smlouvu s Mitsubishi, jakou má s Daimlerem, prý mu to prozradil jeden zdroj přímo z francouzské automobilky. Výrobce s diamantem údajně chtěl expandovat na asijské trhy. Zprávu převzal i i server Automotive News Europe. Jenže, jak bylo zmíněno výše, jedná se o úplně jinou společnost, byť aliance Renault-Nissan je kapitálově propojená rovněž s Daimlerem (vlastní 3,1 % akcií) a dohromady vyvíjejí nový Smart a Twingo.

Renault veškerou přímou kooperaci, ať již s Mitsubishi Motors Corporation, nebo s Mitsubishi Fuso důrazně popřel. „Ano, vedli jsme v minulosti diskuse ohledně omezených možností spolupráce, ale takových, jaké máme i s jinými automobilkami. Tyto rozhovory však nevedly k pozitivnímu rozhodnutí. Žádná spolupráce mezi Renaultem a Mitsubishi tudíž neexistuje,“ uvádí se doslova v tiskové zprávě. Důvodem neúspěchu zcela jistě byly i námluvy s PSA, byť zde k původně plánovanému kapitálovému propojení nedošlo.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - Dan0044
2. 6. 2013 18:23
Re: motor
Mitsubishi moc dobře ví, proč motory GDI přestalo vyrábět... To, že to teď začali používat u Škody a Hjondé neznamená, že ty problémy, co s tim byly, už nejsou.
Avatar - grifith
2. 6. 2013 14:24
Re: motor
A na co by mu byly?
Avatar - Jaros71
2. 6. 2013 13:20
OK..
To je dobrá zpráva.. ;-)