Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Sandero RS Racing Spirit: Hot-hatch s mapkou okruhu v Brně

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Ostré latinskoamerické Sandero se dočkalo limitované edice Racing Spirit. Starý kontinent má samozřejmě smůlu, ale odkaz tu najdeme, dokonce na naši zemi.

Evropa si může nechat o výkonném Sanderu jen zdát. Zákazníci Dacie by jistě takovou verzi uvítali, ale prostě smůla. Argentinci a Brazilci mají více štěstí a hlavně tam neplatí žádné evropské emisní normy, že? Hot-hatch, pro tamní trh s kosočtvercem ve znaku, je trochu old school, o nové verzi Racing Spirit to platí rovněž. Jenže určitá staromódnost tohohle auta má svoje kouzlo...

Zapomeňte na turbo a dvouspojkovou převodovku s řazením pod volantem. Sandero RS (nebo chcete-li R.S. 2.0) Racing Spirit pohání atmosférický čtyřválcový benzinový dvoulitr. Má sice jen 112 kW (152 k) a 205 N.m, ale to přece stačí. Tuto porci posílá dopředu starý dobrý manuál, navíc šestistupňový a s krátkými dráhami. Logo Renault Sportu rozproudí krev v žilách, stejně jako červené polepy na bocích jinak černé karoserie s motivy šachovnicové vlajky a nezbytnými nápisy. Stejnou barvou jsou vyvedeny i spodní části nárazníků a kryty vnějších zpětných zrcátek.

Totožná kombinace se objevuje také v interiéru, kde před pákou mechanické parkovací brzdy najdeme plaketku s pořadovým číslem edice. Vznikne jen 1.500 kusů. Kromě jiného je na štítku i mapka. Těžko říct, proč si Renault vybral jako motiv zrovna okruh v Brně, asi se mu zamlouval jeho tvar, ale potěší to! Mají jej všechny vozy? To netušíme, minimálně exemplář s pořadovým číslem 0011 na firemních snímcích však ano.

„RS na druhou“ jezdí na sedmnáctipalcových kolech obutých do pneumatik Michelin Pilot Sport 4 rozměru 205/45 a má i rudé brzdové třmeny. Z klidu na stovku zrychlí za 8 s, což je na něco, co my známe jako levné auto pod logem rumunské automobilky ve francouzském vlastnictví, věru půvabné. Upaluje i dvoustovkou a ještě ji dokáže o 2 km/h překročit, ale ani v latinskoamerických zemích stejně nemůžete jet legálně rychleji než stotřicítkou...

Sandero RS Racing Spirit bude představeno na autosalonu v argentinském Buenos Aires, který se koná od 10. do 20. června. Známe cenu v sousední Brazílii: tam přijde na 66.400 realů (515.600 korun). Za tyhle peníze má denní diody, automatickou klimatizaci, přední elektrická okna, sedmipalcovou dotykovou obrazovku sdružující audio a navigaci, parkovací čidla, asistent rozjezdu do kopce, ESP a tempomat. Rekord hot-hatchů na Nürburgringu s tímhle autem nepřekonáte, ale o to tady vůbec nejde. Ostrý pětidveřák je prostě ze staré školy, nic podobného už automobilky v Evropě (vyjma států za slovenskými hranicemi) nabídnout nemohou.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
15. 5. 2017 21:55
Dovoz
Ciste teoreticky: dalo by se to dotahnout sem? Musel by se tam navarit novy vyfuk, aby to slo prihlasit, ale jinak by to nemel byt problem, ne? Pokud to ma oranzove blinkry...
Avatar - Emel
15. 5. 2017 15:01
Evropa
Proč by automobilky nemohly v Evropě nabídnout něco podobného? Nakonec, třeba Swift Sport je ve finále "něco podobného" - s tím, že bych ty peníze nechal raděj u Suzuki.

Že se automobilkám nechce, třeba kvůli emisím CO2, to je věc jiná.