Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault se spojil s Geely. Zakládají společný podnik na vývoj a výrobu motorů

ČTK
Diskuze (4)

Francouzská automobilka Renault a čínská společnost Geely podepsaly smlouvu o vytvoření nového společného podniku na vývoj a výrobu spalovacích motorů a hybridních pohonných systémů.

Do společného podniku hodlají investovat až sedm miliard eur (zhruba 167 miliard Kč), informovala agentura Reuters.

Společný podnik bude zahrnovat 17 továren na motory a pět center pro výzkum a vývoj. Zaměstná kolem 19.000 lidí.

"Přelomové inovace vyžadují spojení odborných znalostí s aktivy," uvedl šéf Renaultu Luca de Meo. "S hrdostí spojujeme síly se skvělou firmou, jako je Geely, abychom vytvořili nového hráče," dodal. Výrobní kapacita společného podniku bude podle firem činit až pět milionů spalovacích motorů, hybridních pohonných systémů a převodovek ročně.

Společný podnik se zaměří na výrobu efektivnějších spalovacích motorů a hybridních pohonných systémů v době, kdy se pozornost automobilového průmyslu soustředí na přechod k vozidlům s čistě elektrickým pohonem.

Video se připravuje ...

Předpokládá se, že společný podnik začne fungovat ve druhé polovině letošního roku. Renault a Geely v něm budou vlastnit po 50 procentech. O strategické investici do tohoto společného podniku navíc podle tiskové zprávy uvažuje saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco. Podle dřívějších informací zdrojů agentury Reuters jedná firma o získání až pětinového podílu v podniku.

ČTK
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - rohYpnol
15. 7. 2023 18:04
Re: Dnes na AutoBildu řeší,
Ale to je přeci naprosto jasné že v Číně vyrobiíš kvalitnější výrobek za méně než poloviční cenu než v EU!!!
Když Evropa díky své politice nakupuje ruské suroviny za násobně vyšší ceny než Čína, a navíc musí dodržovat eurobyrokratické normy i na velikost mýdlenky na záchodech pro třetí pohlaví tak se není čemu divit.
15. 7. 2023 14:12
Tvrdá cenová konkurence
To si nemyslím. Chlapci kteří ovládají EK/EU si foukat "do polívky" nenechají. Čínské výrobky ano, ale ceny budou klimatickyodpovědnémaržedosprávnékapsičky přidělené.
15. 7. 2023 13:38
Dnes na AutoBildu řeší,
proč v Číně stojí ID.3 pod 16 000€, zatímco v Deutschlandu je od 40 000.

Dle Auto Bildu: heftige Preiskampf
Tolik k té Číně, kde již nemají dotace na EV, jako EU.

Jenomže heftige Preiskampf a zrušení dotací nakonec bude všude, i v EU.
Avatar - rohYpnol
15. 7. 2023 11:16
Jinými slovy
Renault je dávno ekonimicky díky elektromobilitě naprosto v pr*eli a nebýt dotací a státních záruk, Renault by dávno neexistoval...
https://www.autoforum.cz/…lemu-svetu-lhat/?…
Tímto krokem si však jen zpečetil osud. Ale gratulace, Renault se pomalu stává již třetí (přinejmenším) evropskou značkou co bude vlastnit Čína!!!

Těším se na dobu za možná pět deset let, kdy VW prodá Škodu Číně.... Možná koupí Čína celou VW... Díky té politické euroekofašistické zelené diktatuře. Tohle jsou důsledky té vaší EV budoucnosti eurohujeři!!!