Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trafic a Opel Vivaro jsou Vanem roku

Michal Fokt
Diskuze (0)
Nový užitkový vůz automobilky Renault byl zvolen nejlepším užitkovým vozem roku 2002, když obdržel prestižní cenu "Van of the Year 2002"...

Dvojice užitkových vozů automobilky Renault a Opel se jmény Trafic a Vivaro byly zvoleny nejlepšími užitkovými vozy roku 2002, když obdržely prestižní cenu “Van of the Year 2002”, která je každoročně udělována komisí 20 odborníků z 20 evropských zemí. Tento rok byla cena udělena v Itálii po týdenním testování všech vozů, které se o titul ucházely. S výsledkem 115 bodů se Renault Trafic/Opel Vivaro umístil na 1.místě s velkým náskokem před svými rivaly, vozy Opel Combo (34 bodů), Ford Transit (24 bodů) a Fiatem Doblo (19 bodů).

Nový Renault Trafic a Opel Vivaro jsou ve většině evropských zemích v prodeji od září 2001, kde v případě francouzské značky nahradil svého předchůdce stejného jména, kterého se od roku 1980 vyrobilo přes 930.000 kusů. Vůz je nabízen ve 33 verzích, včetně dvou délek rozchodu náprav a čtyřech možných nástaveb s možností četných úprav, jako např. mrazící vůz, atd.

Všechny verze mohou pohánět dvě dieselové a jedna benzínová pohonná jednotka. Dieselový agregát o objemu 1,9 litru se vstřikováním common-rail je nabízen ve dvou výkonnových verzích: 80 a 100 koní. Benzínový motor o objemu 2,0 litru dosahuje max. výkonu 120 koní. Výkon všech motorů je přenášen pomocí 6stupňové, manuálně řazené převodovky. Motorům dobře sekundují výborné brzdy, které jsou schopny zastavit vůz na 43 metrech, což představuje absolutní špičku.

Automobilka Renault dokončila modelem Trafic přeměnu jednotlivých řad užitkovůch vozů, přičemž Renault Master získal stejné ocenění v roce 1998.

Oba sesterské vozy, které získaly cenu (Renault Trafic/Opel Vivaro) jsou montovány ve Velké Británii v továrně GM. Objem výroby by měl dosahovat počtu 86.000 vozů ročně.

Michal Fokt
Diskuze (0)