Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed Splash v akci: z Doveru do Sangatte za 193 minut

Libor Zezulka
Diskuze (11)
V roce 2003 Rinspeed překvapil pozoruhodným strojem Splash. V roce 2006 se s ním šéf firmy Frank Rinderknecht vydal napříč kanálem La Manche.

Myšlenka trojživelného vozidla se zrodila v hlavách vynálezců hodně dávno, ale teprve švýcarská firmy Rinspeed ji dotáhla do konce a stvořila stroj, který v každé z trojice disciplín dosahuje úctyhodných výsledků. V roce 2003 představený Rinspeed Splash dosáhne na souši rychlosti až 200 km/h, ve vodě 50 km/h a po hladině umí uhánět rychlostí až 80 km/h.

K těmto pozoruhodným parametrům mu díky extrémně lehké konstrukci stačí zážehový dvouválec o objemu 750 cm3, který kromě imponujících 140 koní a 150 Nm dosahuje také pozoruhodných úspěchů v ochraně životního prostředí, zejména díky pohonu na zemní plyn (CNG). Už statická prezentace výtvoru v roce 2004 v Ženevě stačila na ohromení veřejnosti, ale to by nebyl Rinspeed, aby nezašel ještě dál.

Šéf společnosti Frank Rinderknecht včera dne 26. července 2006 Splash osedlal a vydal se napříč kanálem La Manche. Svou pouť započal v anglickém Doveru a skončil ve francouzském Sangatte. Na překonání kanálu potřeboval 193 minut a 47 sekund, což mu zajistilo zápis v Guinessově knize rekordů. “Teoreticky by bylo možné překonat vzdálenost 36 km mezi Doverem a Sangatte za méně než půl hodiny, řekl Rinderknecht.

„Rychlosti 80 km/h jsem však schopen dosáhnout doma na jezeru v Curychu, kde nejsou žádné vlny a hladina je hladká jako zrcadlo, ne tak na jedné z nejrušnějších dopravních cest na světě,“ dodal Rinderknecht.

Libor Zezulka
Diskuze (11)