Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Roční prodej 415.000 vozů generuje čínskému Geely zisk 3,6 mld. Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Čínská automobilka Geely loni vykázala rekordní zisk.

Čínská automobilka Geely Automobile Holdings Ltd hospodařila v loňském roce s rekordním ziskem 1,37 miliardy jüanů (asi 3,6 miliardy Kč). Meziročně čistý zisk stoupl o 16 procent, v samotné druhé polovině roku však zisk klesl o čtyři procenta na 563,6 milionu jüanů (1,5 miliardy Kč). Přispěl k tomu růst nákladů. Mateřská společnost Geely loni koupila od Fordu divizi Volvo Car.

Výsledky za druhé pololetí zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali naopak zvýšení zisku na 764,4 milionu jüanů. Již dříve společnost uvedla, že loni zvýšila prodej o 27 procent na 415.000 vozů.

Čína je jedním z mála světlých bodů pro výrobce automobilů, protože díky stimulačním opatřením zde poptávka po autech výrazně roste. Předloni se země stala největším automobilovým trhem světa. Růst prodeje aut by však letos měl zpomalit, protože vyprší daňové pobídky podpory prodeje malých aut.

Firma rovněž varovala před riziky, která ohrožují její další hospodaření. "V krátkodobém až střednědobém horizontu nadále přetrvávají rizika pro náš růst, jsou to zejména vysoká nejistota kolem vývoje globální ekonomiky, rostoucí ceny surovin, vyšší inflace, a tím pádem i zpřísnění měnové politiky v Číně," uvedla firma v prohlášení. Zpřísnění měnové politiky znamená růst úrokových sazeb, tedy nákladů na úvěry.

Prodej osobních aut v Číně se loni zvýšil o 33,2 procenta na rekordních 13,8 milionu vozů. V letošním roce analytici odhadují růst prodeje o deset až 15 procent, někteří však čekají i pokles prodeje. V samotném únoru prodej aut stoupl o 2,6 procenta, což byl nejnižší růst za téměř dva roky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)