Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce v Paříži 2004

Ondřej Láník
V Paříži se poprvé představil Phantom francouzskému publiku, ale protože my jsme jej obdivovali již dříve, zajímavé byly pouze některé informace, které automobilka zveřejnila.

Phantom

Další ze sítě sedmdesáti oficiálních zastoupení Rolls-Royce po celém světě se otevřelo právě v Paříži, ale pařížská automobilová výstava znamená pro britskou značku více, než by se na první pohled mohlo zdát. Právě před sto lety tam totiž oslavil premiéru první automobil pánů Rolls a Royce.

Sto let značky doprovází v letošním roce řada událostí. Na jaře v Ženevě se například slavilo uvedením studie Rolls-Royce100 EX. I přes fakt, že výrobce striktně odmítl jakékoliv spekulace o tom, že by se snad v budoucnu měl kabriolet vyrábět, složilo několik zákazníků po celém světě u dealerů zálohy na to, aby byli mezi prvními, v případě, že se automobil dostane do výroby. V Paříži Rolls-Royce nic nepotvrdil, ani nevyvrátil, takže nejistota kolem druhého modelu trvá. Zákazníci navíc touží po pancéřovaném Phantomu, resp. prodloužené verzi (rozvor základní verze 3750 mm je asi málo), což jsou přeci jen jednodušší úpravy než výroba nového modelu.

Ve Francii se během autosalonu, ale na jiném místě, udála ještě jedna zajímavá událost. Na monackém veletrhu lodí byla představena luxusní jachta Utopia (pořizovací cena 75 milionů Euro, tj.cca 2,325 miliardy Kč), která má ve výbavě také jednoho Phantoma. Ten je z pevniny přesunut pomocí lodního jeřábu na jachtě na přistávací plochu pro helikoptéru. V případě nepřízně počasí má Phantom připravenu v jachtě také svou garáž.


Ondřej Láník