Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce v Ženevě 2008

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Ian Robertson opět potvrdil příchod nového menšího Rolls-Royce v roce 2010. Kvůli němu se rozšiřuje továrna v Goodwoodu a připravuje se nový motor.

V roce 2007 bylo prodáno 1010 Rolls-Royců, z toho bylo 250 kabrioletů Phantom Drophead Coupé. Největším trhem je ten americký (40 %), v Evropě končí asi čtvrtina produkce.

Phantom Coupé

Rolls-Royce na autosalonu v Ženevě představil svůj nejnovější model Phantom Coupé. Podle dostupných informací se auto začne vyrábět v létě tohoto roku.

Ve fázi vývoje se myslelo hlavně na řidiče. Aby se mohl změnit charakter vozu bylo potřeba mnoha malých, ale zásadních změn. Auto je na první pohled dynamičtější než limuzína, ale úroveň poskytovaného komfortu není o nic menší než ve kterémkoliv „Rollsu“ řady Phantom. Ostré hrany podporují robustní vzezření dvoudveřového Phantoma a zároveň podtrhují jeho reprezentativní charakter. S klasickými a nadčasovými tvary vozů Rolls-Royce se zde pracovalo dost novátorským způsobem.

Pod kapotou pracuje motor známý V12 o objemu 6,75 l. Pohonná jednotka disponuje výkonem 338 kW při 5350 ot./min a maximálním točivým momentem 720 Nm při 3500 ot./min. Nový Phantom dostal ve srovnání s kabrioletem Phantom Drophead Coupé větší nádrž (100 l), díky čemuž se zvětšil jeho dojezd. Rychlé, prostorné, dobře odhlučněné a lehce ovladatelné auto poskytuje tolik luxusu, že ani po celodenním výletu nebude posádka pociťovat známky únavy.

Nejvyšší rychlost je omezena na 250 km/h, akcelerace z 0 na 100 km/h trvá jen 5,8 s, kombinovaná spotřeba se i přes velký motor a pohotovostní hmotnost 2590 kg drží v relativně přijatelných mezích 15,9 l/100 km. Automobil má vnější rozměry 5609 x 1987 x 1592 mm a rozvor 3320 mm.

Atraktivním a velice funkčním prvkem jsou dveře, které se otevírají proti směru jízdy. Jejich úkolem je usnadnit nastupování, hlavně na zadní sedadla. Toto řešení přispívá také k větší tuhosti celohliníkové karoserie. Díky nenarušenému A-sloupku se z Phantom Coupé stává Rolls-Royce s nejvyšší torzní tuhostí karoserie, který kdy vyjel ze slavné továrny. Tak jako v modelu 100EX jsou i zde nelakovaná kapota motoru a rám předního okna poznávacím znamením. Přístup k 395 litrům úložného prostoru usnadňuje dvojité víko. Po otevření jeho spodní části vzniká praktická a pohodlná lavice pro dvě dospělé osoby.


Ondřej Láník
Diskuze (1)