Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Vision Next 100: Budoucí vozy z Goodwoodu budou ošklivé

David Bureš
Diskuze (12)
Rolls-Royce představuje vizi toho, jak by v budoucnu mohla vypadat luxusní mobilita. Zřejmě to znamená, že limuzíny nebudou hezké.

BMW letos slaví 100 let své existence. Mnichovští na oslavu tohoto jubilea postavili studii Vision Next 100, která má ukazovat budoucnost značky. Nyní s obdobnou vizí následují i další značky koncernu BMW Group, Rolls-Royce a Mini. Dílo výrobce luxusních aut z Goodwoodu však moc krásy nepobralo.

„S Rolls-Roycem Vision Next 100 jsme dbali na to, abychom nespočívali v minulosti. Chtěli jsme být co nejvíce inovativní a zároveň přesáhli designovou historii značky,“ říká o studii s kódovým označením 103EX ředitel designu britské značky Giles Taylor. Před zahájením prací na vizi pracovníci značky pečlivě studovali, co by zákazníci v budoucnu mohli žádat, přičemž z průzkumu vyplynulo, že především nebudou chtít anonymní a nijaký vůz.

Právě proto Rolls-Royce postavil něco, co je všechno, jenom ne nenápadné a nudné. Design je velice futuristický, přičemž na aktuální modely odkazuje vlastně jen takřka vertikální příď s výraznou maskou, na níž nemůže chybět soška Spirit of Ectasy. Ta je mimochodem vyrobena z křišťálu a navíc je nasvícena. Opravdovou specialitou jsou dlouhatánská kapota, pod níž není motor, ale zavazadelník, nebo oddělené blatníky, které připomínají veterány. Sám výrobce tvrdí, že vůz evokuje katamarány. Kola jsou 28palcová (!), přičemž jsou ručně vyrobena z 65 kusů hliníku.

Vision Next 100 je 5,9 metru dlouhým dvoudveřovým vozem, což je opravdu hodně. Je totiž jen o 184 mm kratší než dnešní phantom s prodlouženým rozvorem. Navzdory své velikosti ale auto poskytuje prostor jen dvěma osobám, které sedí na lavici podobné pohodlným pohovkám v zádi vozu.

O pohon se stará dvojice elektromotorů, jeden u přední nápravy, druhý u zadní. Výsledkem tohoto dua je výkon 500 kW. Automobilka elektřině věří, tichý pohon by totiž mohl ještě zdůraznit nabízený komfort. Problémem jsou ale zatím baterie, které nenabídnou dostatečnou kapacitu pro uspokojivý dojezd. Blízká budoucnost tak zatím bude spíše ve znamení plug-in hybridních rollsů než čistě elektrických.

Dnešní rollsy mnohdy řídí šoféři, přičemž samotní majitelé sedávají vzadu a nechávají se vozit. Rozvoj autonomních systémů může znamenat konec těchto osobních řidičů. Naznačuje to i Vision Next 100, který je automatickým řízením vybaven. Vozu má chybět sedadlo řidiče a dokonce i volant – podle výrobce v budoucnu nebude potřeba. Navíc má takové řešení znamenat úplně novou úroveň prostornosti.

Jestliže volant chybí, ty nejlepší materiály rozhodně ne. Na čalounění je použito hedvábí, obložení je dřevěné. Jediným ukazatelem jsou hodiny, které jsou analogové. Digitální ciferník by byl možná modernější řešení, analog je ale zkrátka známkou stylu. Obrazovka tu je ale také. Nehovořme ale o multimediálním systému, podle Rolls-Roycu je to „virtuální asistent.“ Jím se vracíme opět k osobním šoférům, protože tento pomocník zastoupí jejich práci. Posádce doporučí restauraci nebo navrhne zajímavou trasu. To všechno samozřejmě pomocí hlasového ovládání.

Opravdovou lahůdkou pak má být vystupování. Jestliže celebrity mnohdy nepůsobí důstojně při opouštění svých sporťáků, v rollsu se žádné takové faux pas nestane. Střecha vozu se totiž při vystupování vyklopí nahoru, aby se posádka mohla při vystupování postavit již uvnitř. Navíc už nebude potřeba červený koberec, Vision Next 100 bude před dveře promítat červené světlo, aby jej evokoval.

Jestliže se tedy klienti Rolls-Roycu bojí, že je vozy s dvěma R někdy přestanou hýčkat luxusem, bát se rozhodně nemusejí. V Goodwoodu totiž čile pracují na tom, aby jejich auta poskytovala ještě větší a větší komfort. Jen na tom designu by to chtělo zapracovat…

David Bureš
Diskuze (12)
17. 6. 2016 21:16
Re: Je to asi čistě subjektivní věc
Taky se mi líbí. Je to něco opravdu jiného a nového. Skutečné spojení nového a starého.
Avatar - pumpkin
17. 6. 2016 12:25
Zase samé konzervy
Ale no tak, veď nemusíte hneď nad tým uvažovať ako nad sériovým autom. Podľa mňa to vyzerá super a rád by som to videl v nejakom sci-fi filme. :yes:
17. 6. 2016 08:01
Fail
Za mě hnus a doufám, že jim ten Brexit výjde pokud se chystají vyrábět takový *. Už vidím ty fail videa např. z podzemních garáží, jak to někde trčí kousnutí o roh nebo o obrubníky.
Avatar - Egi
17. 6. 2016 00:27
Re: Je to asi čistě subjektivní věc
Jako auto budoucnosti (vzdálenější, než příští rok) je to pecka....ale přemýšlím, jak to zatáčí...
Avatar - JirkaV8
16. 6. 2016 22:50
Re: No teda
neumíš udělat odkaz? mezery máš, ale obávám se že v textu to nebude :-|