Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce vyměnil šéfdesignéra

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Novým ředitelem pro design automobilky Rolls-Royce se od 1. července 2012 stane Giles Taylor.

Návrhářská rošáda u BMW Group pokračuje: po změně na stejném postu v Mnichově přichází střídání stráží i v Goodwoodu. Tam je dokonce generační. Taylor totiž nahrazuje v této roli Iana Camerona, který ji zastával předlouhých třináct let, tedy od roku 1999. Jeho nadřízeným bude nyní samotný Adrian van Hooydonk.

Taylorovi je v současnosti 44 let. Po studiích designu v Británii pracoval na různých pozicích v této oblasti. Deset let se věnoval konkrétně tvarům automobilů, například u Jaguaru. U prestižního výrobce se dvěma písmeny R a slavným symbolem dámy s křídly se objevil poprvé v dubnu 2011 coby šéf vnějšího designu.

Jeho předchůdce Ian Cameron pracuje u BMW již dvě desetiletí. Podílel se na vývoji řady 3 E46, roadsteru Z8 a v jeho počátcích i třetí generace Range Roveru. Poté, co se Rolls-Royce stal součástí německé skupiny, nastoupil na svůj současný post. Pod jeho vedením vznikly aktuální modely Phantom a Ghost. Cameron odejde příští rok v dubnu do důchodu. Od té doby bude zastávat funkci ambassadora značky s ohledem na její historii. Šéfovat mu pro změnu bude ředitel BMW Group Classic Karl Baumer.

Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars, řekl: „Rád bych poděkoval Ianu Cameronovi za jeho přínos k obrodě značky Rolls-Royce. Jeho legendární návrhářské schopnosti spolu s vášní pro významné dědictví firmy z něj učinily nedílnou součást jejího úspěchu od doby, kdy se stala součástí skupiny BMW. Giles Taylor coby jeho nástupce má hluboké znalosti a povědomí o značkách z luxusního segmentu a ve svém oboru se prokazatelně osvědčil. Je tedy ideální volbou do čela týmu designérů.“

Adrian van Hooydonk, současný viceprezident BMW Group v oblasti designu dodal: „Jménem BMW Group Design bych chtěl vyjádřit a rozšířit svou vděčnost a uznání Ianovi za dlouhé roky vedení a jeho příspěvek pro značku Rolls-Royce. Jeho hluboké pochopení hodnot a znalosti historie se ukázaly být neocenitelné.“ Ke jmenování Gilese Taylora ještě podotkl: „Taylor s sebou přináší výjimečné dovednosti a komplexní porozumění britským hodnotám a kulturnímu dědictví, které jsou pro Rolls-Royce tak zásadní. Nemám pochyb o tom, že bude úspěšně pokračovat v rozvoji vynikajícího designu, který vytvořil Ian Cameron se svým týmem.

Sám Cameron se rozloučil slovy: „Cítím se velmi poctěn tím, že jsem mohl vést oddělení designu této nejprestižnější společnosti a přispět také k její renesanci. Jsem rád, že můj vztah s Rolls-Royce potrvá i nadále v nové roli vyslance značky.“

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - HitmanPB
28. 6. 2012 23:38
Re: RR
Dúfam, že ho budú riadne strážiť, lebo design Jaguaru až na pár výnimiek - nič moc...
Avatar - Pekelná Micinka
28. 6. 2012 01:15
RR
U Jaguaru jo? To bych tedy chtěl vědět, za čím konkrétně stojí. No tak hodně štěstí, no.