Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozhodnutí o továrně na baterie do elektroaut by mohlo padnout do konce roku

ČTK
Diskuze (73)

Rozhodnutí o stavbě továrny na výrobu baterií do elektroaut, tzv. gigafactory, by mohlo padnout do konce tohoto roku. Jedním z míst, o kterých se uvažuje, je čtyřsethektarové letiště Líně u Plzně, kde má podle rozhodnutí vlády vzniknout strategický podnikatelský park (SPP).

Uvedly to zdroje ČTK z automobilového průmyslu. Pokud by gigafactory vznikla právě v Líních, provoz místní letecké záchranné služby by byl zachován. Vzletová dráha pro letadla by ovšem zanikla.

Podle zdroje ČTK by vznik gigafactory výrazně pomohl českému autoprůmyslu v transformaci na elektomobilitu. Pomohl by také nabídnout místa, která v automobilkách kvůli přechodu na elektromobilitu zaniknou. Jen v samotné gigafactory by mohlo pracovat na 4000 lidí, u dodavatelů pak dalších 10.000 zaměstnanců, celkem by tak vzniklo až 14.000 nových pracovních míst, což by znamenalo vyšší počet, než jaký by mohl u automobilek a dodavatelských firem zaniknout.

Video se připravuje ...

Líně jsou podle zdroje ČTK ideálním místem, kde by gigafactory mohla vzniknout. Sehnat podobný pozemek je totiž problematické. Líně jsou zároveň strategickým místem mezi závody Škody a Volkswagenu, ideální je tak také z hlediska logistiky. Plánovaná investice by dosáhla 4,5 až 4,7 miliardy eur (110 až 115 miliard korun), šlo by tak podle zdroje o jednu z největších investic v ČR v historii.

Finální rozhodnutí o gigafactory se stále posouvá. Plány počítají s tím, že stavět by se mohlo případně začít v roce 2024, hotovo by mohlo být v roce 2027.

Minulý týden jiný dobře informovaný zdroj ČTK řekl, že letiště Líně by mělo nadále sloužit jako záložní strategický i rozvojový prostor pro české vojáky. Armáda ministerstvu obrany podle zdroje ČTK sdělila, že záložní plochu, kde má základnu své letecké záchranné služby (LZS), potřebuje a s letištěm ve svých plánech počítá. Armáda ČR i ministerstvo obrany ČTK sdělily, že jejich materiál je neveřejný. Zájem armády zachovat letiště potvrdily také okolní obce, které tam mají pozemky a protestují proti gigafactory.

ČTK
Diskuze (73)

Doporučujeme

26. 9. 2022 22:37
Re: Kdo ty EV plečky bude kupovat
Takže navrhuješ co? Bát se a dat Putinovi vše na co ukáže?
26. 9. 2022 22:35
Re: Kdo ty EV plečky bude kupovat
Znovu otevření jakých JE?
Plynový dnes dělají zálohu zabité. To je jejich hlavní úkol. Když zrušis plyn tak vyradis nejlevnější zdroj ele.

Kde beres takové nápady které můžou přinést jen zvýšení cen? Okamura?
Avatar - Barrichello
26. 9. 2022 13:54
Re: Kdo ty EV plečky bude kupovat
Já proti Rusku pořád nic nemam ani proti obyčejným rusům a dál obdivují ruskou techniku.

Putina sem nikdy extrémně nežral a nechválil, pouze sem konstatoval, že v prvním období vlády byl lepší než Jelcin. Ale jen v tom prvním.
Za tím si stále stojím.

Ted mu asi hráblo, to se občas lidem stane no.

Ty ale svými slovy říkáš, že věříš někomu komu hráblo + lidem majícím ještě horší názory jak on, popř. věříš, že ta skupina co válku nechce tyhle odstraní a bude to v klídku. To je sázka na hooooodně, hodně tenký led.
Já tomu nevěřím.
Avatar - Barrichello
26. 9. 2022 13:50
Re: Kdo ty EV plečky bude kupovat
Ale já jí zvýším, před uzavřením pynovek - znovu otevřením uhelek a JE.

Zas neumíš chápat psaný text, to je těžké :-)
26. 9. 2022 07:55
Re: Kdo ty EV plečky bude kupovat
Chápeš co tvoří cenu na trhu? Sníží se cena když snížis nabídku?
To je totiž to co navrhuješ.