Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozverné BMW M235i Racing se představuje (video)

David Bureš
Diskuze (0)
Nové závodní BMW je odvozeno od již představené vrcholné verze kupé řady 2. M235i Racing chce být dostupným automobilem.

Divize BMW Motorsport upravující vozy mnichovské značky pro závodní účely představuje pomocí videa nový model M235i Racing. Ten si podobně jako Z4 GT3 budou moci pořídit i zákazníci automobilky a privátní týmy.

Základem vozu je sériové kupé M235i poháněné řadovým třílitrovým šestiválcem s turbodmychadlem typu twin-scroll. Oproti sériovému motoru však došlo ke zvýšení výkonu z 240 kW na 245 kW.

Kontrola stabilizace, kontrola trakce a systém ABS jsou nastaveny pro závodní účely tak, aby s automobilem mohli bezpečně jezdit i méně zkušení jezdci. Přiložené video ale ukazuje, že M235i Racing zvládne i nějaký ten rozverný drift.

Oproti výchozímu autu se Racing samozřejmě liší bezpečnostní klecí nebo upravenou palivovou nádrží, která lépe odolá nárazům. Dalšími změnami jsou rozšířená karoserie, spoilery vpředu a vzadu, difusor nebo karbonové kryty zpětných zrcátek. Standardem je samosvorný diferenciál, který je u sériového M235i za příplatek.

Ředitel divize BMW Motorsport Jens Marquardt tvrdí, že už výchozí auto je dostatečně sportovní, že nebylo třeba provádět tolik úprav, aby se M235i stalo schopným závodním vozem.

BMW M235i Racing bylo navrženo tak, aby se mohlo účastnit německého vytrvalostního šampionátu VLN nebo 24hodinového závodu na Nürburgring Nordschleife.

Cena M235i Racing je stanovena na 59.500 eur bez daně (cca 1,64 milionu korun), automobil se tak stává relativně dostupným závoďákem, čehož BMW Motorsport při jeho tvorbě chtěl dosáhnout.

David Bureš
Diskuze (0)