Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rus si postavil ohromující obojživelný teréňák. Navíc překvapivě rychlý

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Představte si auto, které umí šplhat po skalnatých svazích, plavat a brodit se bahnem nebo sněhem. Jeden Rus si právě takové sám postavil.

Terénní vozidlo, které tvůrce pojmenoval Hurikán, upoutá pozornost už na první pohled. Zaujme nejen trubkovou konstrukcí, absencí klasické karoserie i čelního skla nebo evidentně poměrně štědrými rozměry, ale také masivními koly.

Ta navíc obouvají obrovské nízkotlaké pneumatiky. Mimochodem, majitel dokonce tvrdí, že Hurikán je nejrychlejším vozem na tomto obutí. Dokáže se rozjet až na 110 km/h. Těžko však říct, jestli lze jeho tvrzení vůbec ověřit.

Zajímavé také je, že původně měl mít vůz výrazně menší a obyčejnější kola. V plánu totiž byla víceméně obyčejná bugina. V průběhu se stavby se však ruský šikula rozhodl stvořit něco radikálnějšího. Něco, s čím by mohl do vody, do sněhu i do bahna.

Z nemnoha dostupných informací vyplývá, že dárcem techniky byl převážně Nissan. Motor a automatická převodovka pocházejí z modelu Cedric, v případě agregátu jde o přeplňovaný zážehový třílitr, který dosahuje 280 koní.

Zavěšení kol, řízení a pohonu všech kol by měly mít původ v Pajeru, rozvodovka je z Terrana. Některé komponenty si ale Rus vyrobil i sám. Interiér pak podle očekávání tvůrce pojal minimalisticky a účelně a zvláštní je, že Hurikán dostal pravostranné řízení. Trochu úsměvně působí také fakt, že s autem jeho majitel jezdí i po běžných silnicích.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme