Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

S toyotou ujel 1.000.000 mil, dostal za to novou

David Bureš
Diskuze (52)
Ojetý pick-up Tundra chce japonská automobilka detailně prozkoumat, aby zjistila, jak je po tak velkém nájezdu opotřebovaný.

Atakovat hranici jednoho milionu mil (přes 1,6 milionu kilometrů), to už se nepoštěstí jen tak někomu. Američan Victor Sheppard to však zvládl, hranici překonal se svým pick-upem Toyota Tundra modelového roku 2007. Japonský výrobce se mu za tuto pořádnou porci kilometrů odvděčil, auto od něj koupil, a to výměnou za zcela novou tundru.

Sheppard byl po celou dobu jediným vlastníkem vozu. Za uplynulých devět let s autem v průměru ujel skoro 125.000 mil (cca 201.000 kilometrů) ročně. To se povedlo pravidelnými dálkovými cestami z domovského Wyomingu do Virginie, což je trasa znamenající přesun ze severozápadu na východ USA. Majitel ji jezdil kvůli pracovním povinnostem.

Specialitou tohoto trucku však není jen vysoký nájezd, ale také původní stav. Tato tundra má totiž původní motor, převodovku i lak. „Můj truck vypadá skvěle a až na několik malých detailů je jako nový,“ říká sám majitel a tvrdí, že i sedačky jsou skoro jako nové. „Samozřejmě nejsou tak čisté, ale nejsou rozbité nebo opotřebované,“ říká o nich.

Milion najetých mil ale znamenalo i pravidelné návštěvy servisu. Automobil za devět let absolvoval hned 117 servisních prohlídek! Vedle pravidelných kontrol a výměny oleje byl vozu několikrát měněn třeba rozvodový řemen.

Právě skvělá kondice zaujala v Toyotě, která se kvůli ní rozhodla vůz odkoupit. „Náš tým plánuje rozebrat celý truck, od nárazníku k nárazníku, odshora dolů, aby vyhodnotil, jak kvalitně a bezpečně byla tundra navržena a vyrobena, že vydržela přes milion mil v reálném světě,“ odhaluje plány s autem Mike Sweers, hlavní inženýr technického centra Toyoty.

Proces rozebírání bude trvat měsíce, Toyota pomocí něj chce odhalit skutečný stav automobilu a jeho jednotlivých komponentů. Díky detailní prohlídce opotřebení motoru, podvozku nebo karoserie Toyota získá poznatky, které chce využít i do budoucna, při návrhu chystaných automobilů.

Výměnou za starou tundru dostane Sheppard od Toyoty novou, modelového roku 2016. Sheppard kvalitě tohoto modelu věří, protože nová tundra bude pro něj v pořadí již šestnáctá. „Tyhle trucky jsou bezpečné a spolehlivé,“ tvrdí šťastný vlastník.

Toyota Tundra je full-size pick-up, který je v závislosti na kabině dlouhý 5,3 až 6,2 metru. Automobil je na americkém trhu nabízen výhradně s osmiválci, na výběr je mezi 4,6litrovou a 5,7litrovou verzí. První tundra na svět přišla v roce 1999, od roku 2006 se prodává její druhá generace.

David Bureš
Diskuze (52)
17. 5. 2016 20:01
neni nad stara dobra auto
ty nove auta stoji za starou belu, neni nad auto do roku 2000, setrim si ted na V6 zajdu si do bazaru pro cherokeeho, dam ho do cajku a bude :-)
14. 5. 2016 20:47
hezký
marketing level děláte to dobře
14. 5. 2016 20:28
Re: 106 rokov...
....the dealership originally told me this truck had a 4.6 V8, but Toyota has informed me it’s actually a 4.0 V6 truck.

[odkaz]
14. 5. 2016 20:16
Re: 101000 km ročně...
Pan je aparatchik od PC Polizei? :-!

"Jen na okraj, umíte si představit jezdit 170-180.000km za rok?"
Ne, nedovedu si to predstavit, jen zoufaly magor podnikne neco takoveho.
Ale kdyz ho nevzali do letadla, asi jinou moznost nemel, hm. :-O
14. 5. 2016 14:04
Re: 106 rokov...
Aha, tak to se potom vysvětluje a má cenu i ta dodávka (pick-up).