Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sanitka pro Miloše Zemana. To nejmodernější, co má ÚVN k dispozici

David Bureš
Diskuze (37)

Nedělní převoz prezidenta Miloše Zemana do střešovické ÚVN byl jednou z hlavních událostí volebního víkendu. Mnozí se ptali, co je to za speciální sanitku, která českého prezidenta vezla.

Český prezident Miloš Zeman byl v neděli nečekaně odvezen z „prezidentského“ zámku v Lánech do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Jelikož ošetřující lékař na žádost pacienta nesdělil bližší informace o prezidentově diagnóze, začalo se spekulovat o tom, jak na tom prezident vlastně je. I proto, že ho do nemocnice vezla nezvyklá sanitka, s nápisem Mobilní jednotka intenzivní péče. Právě ta zaslouží naši pozornost.

Sama Ústřední vojenská nemocnice se na svých webových stránkách chlubí, že jde o vlajkovou loď jejího vozového parku. Slouží k transportu pacientů v neodkladné péči, přičemž jde o jedno z nejmodernějších vozidel svého druhu. Nemocnice si jej přitom převzala teprve na začátku srpna.

Video se připravuje ...

„Je to naše top sanita. Sanitní zástavba je vybavena nejmodernějšími přístroji ve své kategorii,“ přiblížil při převzetí vozidla Radek Šmída, vedoucí autodopravy ÚVN.

Nástavba této sanity plně splňuje kritéria sanitních vozidel kategorie C, což znamená, že může fungovat jako mobilní jednotka intenzivní péče. Součástí výbavy je mimo jiné filtrační klimatizace, díky níž vozidlo může fungovat také jako infekční vozidlo. Ambulantní prostor je navíc plně klimatizován a doplněn vytápěním, které není závislé na chodu motoru vozidla.

Video se připravuje ...

Moderní je také kabina řidiče. Té nechybí navigační a kamerový systém, vozidlo je navíc hlídáno GPS modulem. Barevné provedení vozidla splňuje nejmodernější kritéria bezpečnosti jak v denním, tak i v nočním provozu. Všechny polepy jsou provedeny reflexními fóliemi.

Základem vozidla je Volkswagen Crafter, s tím nejsilnějším motorem v nabídce, čímž je 2.0 TDI o výkonu 130 kW. Ten je ve vozidle kvůli bezpečnosti spárován s automatickou převodovkou, aby se řidič v náročné situaci nemusel věnovat řazení. Stejně tak nechybí pohon všech kol, který má zajistit lepší trakci nejen v zimních měsících.

Sanita je přitom částečně českým dílem. Přestavbu na sanitní vozidlo provedla firma FD servis sídlící v obci Kuří nedaleko Říčan u Prahy, která se dlouhodobě zabývá přestavbami vozidel značky Volkswagen.

David Bureš
Diskuze (37)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
12. 10. 2021 17:47
Re: morava je krásná...
Myslis jako, že na Moravě je jich víc? No asi ne, protoze se velice brzy stehuji do Prahy a vydávají se za pražský.
Avatar - Ozzman
12. 10. 2021 08:53
Re: morava je krásná...
:-[] :-[] Ja myslel, ze nejvetsi vynalez dle petra , co dorazil na Moravu je Fabie HTP… ale tu uz asi nema
Avatar - Mikesus
12. 10. 2021 08:38
Re: morava je krásná...
Sanitka? To jsem snad na žádné napsané neviděl. To v Praze asi nejezdí. Možná ty, co přivezou pacienty z Moravy, kdyz se tam o ně nejsou schopni postarat.
Avatar - zaplosak
12. 10. 2021 08:11
tak
asi stejně cestu prospal a zdály se mu krásné sny jak psal hradní skoro kancléř
Avatar - Ronault.
11. 10. 2021 23:14
Re: morava je krásná...
Hlupáčkem jsi byl a hlupáčkem zůstaneš.