Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sběratel aut vydělal přes 40 milionů na vlastnictví Koenigseggu. Za pouhých 5 měsíců

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Manny Khosbin je americký podnikatel, který vydělal spoustu peněz v realitním byznysu. Jeho nejlepším obchodem však byl zřejmě prodej jednoho Koenigseggu.

Khosbin na něm totiž vydělal více než 40 milionů korun. Všechno začalo před pár lety, kdy si podnikatel a sběratel drahých aut u švédské automobilky objednal Ageru RS, jeden z 25 vyrobených exemplářů. Ten Khosbinův dostal přízvisko Gryphon.

Tohle jméno je vám možná povědomé, jde totiž o kus, který byl zničen při nehodě během testovací jízdy v roce 2017. Khosbin se následně s Koenigseggem dohodl na produkci náhradního vozu, který dostal přezdívku Phoenix, tedy "fénix". Symbolika je zřejmá, nové auto povstalo z prachu Gryphonu.

Americký byznysmen si navíc rozšoupl při výběru příplatkové výbavy, například jen zadní křídlo se zlatými (skutečně zlatými) detaily ho stálo v přepočtu skoro 7 milionů korun. Celková cena pak dosáhla 2,2 milionu dolarů, což je podle současného kurzu asi  51 milionů korun. 

Ke Khosbinovi se Phoenix dostal před rokem. Jenže za dalších pět měsíců už měl švédský hypersport nového vlastníka. "Sice jsem neměl v plánu auto prodat, chtěl jsem si ho nechat už navždy, ale dostal jsem nabídku, kterou jsem nemohl odmítnout," vysvětlil Khosbin důvod prodeje.

Ozval se mu totiž jiný sběratel, který už vlastnil jeden Koenigsegg v podobné barevné kombinaci. A evidentně toužil po dalším - asi aby tomu prvnímu nebylo smutno.

Oba muži se následně domluvili na prodejní ceně 4,1 milionů dolarů, tedy na asi 95 milionech korun.

Snadno si tedy spočítáte, že Khosbin na pětiměsíčním vlastnictví Phoenixe vydělal zhruba 44 milionů korun. To jde, ne?

Zobrazit příspěvek na Instagramu

👑🙏🏻

Příspěvek sdílený Manny Khoshbin "Never Give Up" (@mannykhoshbin),

Podnikatel ale nelenil a pořídil si další unikátní stroj, tentokrát Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Rembrandt. Současně už vlastní Pagani Huayra Hermès Edition, Bugatti Mansory Linea Vincero a nelakovaný, svou karbonovou karoserii odhalující McLaren P1 . A také už si objednal nový Koenigsegg Jesko.

Je ale možné, že některý z uvedených vozů zase někdy změní vlastníka. "Jediné věci, které nikdy neprodám, jsou moje děti a moje manželka," tvrdí Khosbin.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

28. 5. 2019 11:43
Neprodám
Jediné dvě věci co nikdy neprodám jsou děti a manželka...

... za 5 měsíců ...

... myslel jsem že manželku nikdy neprodám, ale dostal jsem nabídku, která zkrátka nešla odmítnout.