Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania: 100 let autobusů (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Kořeny švédské společnosti Scania sahají do roku 1891. První autobus její brány opustil v roce 1911.

V roce 1891 byla založena továrna na výrobu železničních vagonů v Södertälje. Název společnosti byl Vagnfabriksaktiebolaget i Södertälje (Továrna na vagony v Södertälje), zkráceně Vabis. Společnost brzy začala vyvíjet a vyrábět i osobní automobily a nákladní vozidla.

V roce 1900 byla založena společnost Maskinfabriksaktiebolaget Scania v Malmö, největším městě jižní švédské oblasti Skåne. Ta se věnovala výrobě jízdních kol a brzy zahájila výrobu osobních i nákladních automobilů. V roce 1902 společnost vyrobila první nákladní vozidlo.

V roce 1911 se společnosti Scania a Vabis sloučily, aby lépe odolávaly zvyšující se konkurenci v Evropě. Byl vyroben první autobus a výroba osobních automobilů, nákladních vozidel a autobusů nadále pokračovala v Malmö i Södertälje.

První autobus pojmenovaný Nordmark měl motor o výkonu 25 kW (34 k). Podvozek s řetězovým pohonem vyrobila společnost Scania v Malmö, dodavatelem motoru a karoserie byl Vabis ze Södertälje. Řidiče tohoto autobusu chránila před nepřízní počasí pouze vysoká střecha a čelní sklo. Dvanáct cestujících sedělo v bohatě proskleném uzavřeném interiéru.

Nordmark se bohužel nedochoval do dnešních dnů. Po ukončení autobusové kariéry byl zbaven karoserie a přestavěn na nákladní automobil. Počátkem dvacátých let se pod ním prolomil led při překonávání zamrzlého jezera a Nordmark se utopil.

Švédsko sice uniklo hrůzám první světové války, ale i tak byla ekonomika v zemi těžce zasažena. Společnost Scania-Vabis měla velké problémy a v roce 1921 byla restrukturalizována.

Ve dvacátých letech společnost vyráběla poštovní autobus, který byl přizpůsoben drsným podmínkám Severní Evropy. Tento autobus měl sice klasickou konstrukci s žebřinovým rámem, motorem vpředu a pohonem zadních kol, ale již nabízel uzavřenou kabinu. Mezi jeho hlavní přednosti patřila úprava pro zimní provoz. Tu představovaly lyže na přední nápravě a pásy na zadní poháněné nápravě, kterou doplňovaly dvě pomocné nápravy.

V roce 1932 byly prodeje autobusů poprvé vyšší než u nákladních vozidel. Scania-Vabis představuje moderní bezkapotový autobus pojmenovaný Buldog. K pohonu tohoto autobusu sloužil naftový motor, který navrhl švédský inženýr Jonas Hesselman.

Společnost Scania-Vabis vyráběla autobusy v omezené míře i během druhé světové války. První nové modely začínají vznikat ve druhé polovině čtyřicátých let. Ve srovnání s třicátými léty je produkce v roce 1947 trojnásobná. O rok později podepisuje Scania-Vabis smlouvu o dodávkách autobusů do Brazílie se společností Vemag. V roce 1951 následovalo rozšíření dohody o nákladní vozidla.

V roce 1953 měl na švédském trhu premiéru příměstský autobus Scania-Vabis Metropol vyvinutý ve spolupráci s americkou společností Mack Manufacturing Corporation. Tento model s řadovým osmiválcem umístěným vzadu je prvním švédským autobusem se skořepinovou karoserií.

V první polovině padesátých let se autobusy Scania pevně zabydlely na brazilském trhu a švédská společnost převzala od firmy Vemag dovoz nákladních vozidel a autobusů. Model B75 s motorem vpředu byl v roce 1959 prvním autobusem Scania navrženým pro Brazílii. Robustní konstrukce byla využívána pro městskou dopravu i dálkové trasy.

Mezi milníky mezi autobusy společnosti Scania-Vabis patří městský autobus CR76 z roku 1965. Ve srovnání s předchozím modelem Capitol měl podlahu o 20 cm níže, což přispívalo k lepšímu komfortu nastupování. Zároveň byl o 1200 kg lehčí a jeho 11litrový motor o výkonu 140 kW (190 k) byl výrazně tišší a úspornější.

V roce 1971 na úspěšný model CR76 navázal nový model CR111, který získal přezdívku tichý autobus. Při měření hladiny hluku vydávané pohonnou jednotkou bylo totiž naměřeno pouhých 77 dB.

V osmdesátých letech se i do popředí zájmu výrobců užitkových vozidel dostává problematika životního prostřední. Ve spolupráci s regionálním přepravním podnikem sídlícím ve Stockholmu začíná společnost Scania testovat autobusy jezdící na etanol v běžném městském provozu. V roce 1986 byl 11litrový motor přestavěn tak, aby se cyklus spalování nafty přizpůsobil použití etanolu.

Novinkou roku 1996 se stal model Scania OmniCity. Nízkopodlažní městský autobus s hliníkovou karoserií a bočním naklápěním pro usnadnění nastupování. Platforma byla využita také pro model Scania OmniLink a pro dvojpodlažní autobus Scania OmniCity.

V roce 2004 Scania představila řadu F. Tyto autobusy mají pěti- nebo šestiválcový motor umístěný vpředu a pohon na zadní kola. Ideální jsou pro použití v náročných podmínkách a v oblastech s nekvalitní silniční sítí. Švédská společnost je nabízí v provedení pro městskou i meziměstskou dopravu.

Před čtyřmi lety Scania díky objednávce od Singapore Bus Services Transit na 1100 městských autobusů pronikla i na východoasijský trh.

V současnosti má Scania ve své nabídce několik modelových řad městských, meziměstských i dálkových autobusů. K nejnovějším patří meziměstský OmniExpress 3.20 a řada zájezdových autobusů Touring.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Bubáq
16. 5. 2011 18:27
Re: Len poznámka
Ano, ano, ano!!!! Nestačí jen oficiální stránky Scania [odkaz] je třeba dodat i něco navíc...
16. 5. 2011 03:39
Len poznámka
Fotogaléria je tiež pekná, ale spolovice k hounu, keď pod fotkami nie sú popisy a môžem len hádať, aký typ autobusu a z akého obdobia na ňom je...
Plus, šikloby sa aj nejaké to foto interiéru...
15. 5. 2011 14:51
unreal
skvely motory se skvelym zvukem!! :-)
Avatar - DawQa
15. 5. 2011 14:49
pěkné
no co dodat .. jsou to prostě kluci šikovní ;-)
:yes: :yes: