Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a Rio Tinto testují nákladní vozidla s autonomním řízením

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Scania ve spolupráci s nadnárodní těžařskou společností Rio Tinto testuje nákladní vozidla s novou generací autonomního řízení.

Švédská Scania patří k průkopníkům v oblasti vývoje nákladních vozidel s autonomními systémy řízení. Společnost Rio Tinto pak patří k průkopníkům automatizace v těžebním průmyslu, provozující mimo jiné největší flotilou nákladních automobilů bez řidičů.

Tyto dvě společnosti od léta letošního roku spolupracují na vývoji nové generace nákladních vozidel s autonomním řízením a jejich zástupce testují v západní Austrálii ve službách a především areálech Dampier Salt, dceřiné společnosti Rio Tinto.

V rámci první fáze je základem pro vozidlo s autonomním řízením nové generace těžký sklápěč Scania XT s konfigurací podvozku 8x4. Tento nákladní automobil se v prvních fázích testovacího programu pohybuje v areálech těžařské společnosti s řidičem připraveným v kabině zasáhnout v případě potřeby.

Scania uvádí, že v dalších fázích testovacího programu vozidel s autonomním řízením nové generace ve službách Dampier Salt, resp. Rio Tinto má dojít k rozšiřování jejich flotily. Zároveň s pokroky ve vývoji má být v budoucnosti možné vyslat tato vozidla na jejich trasu v rámci areálu společnosti bez lidské osádky pouze pod dohledem operátora s možností jejich ovládání na dálku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)