Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania: Jak se testovala nová generace náklaďáků (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Scania poodhalila kde a za jakých podmínek probíhalo testování vývojových prototypů nové generace těžkých nákladních vozidel této švédské značky.

Scania koncem letošního srpna oficiálně představila svou novou generaci těžkých nákladních vozidel oceněnou následně prestižním titulem International Truck of the Year 2017.

Již při premiéře svých nových zástupců uvedla švédská společnost, že se jedná o její dosud největší investici do nových produktů a služeb v celé její 125 let dlouhé historii. Celkem bylo investováno 20 miliard švédských korun.

Vývojové práce na nové generaci vozidel značky Scania trvaly deset let a podílelo se na nich téměř 4000 pracovníku z celkového počtu 18.000 zaměstnanců pracujících ve Švédsku.

Nyní byla lehce nadzvednuta poklička tajného vývojového procesu a společnost odhaluje, některá z míst, na nichž probíhaly jízdní zkoušky nových vozidel. Zároveň zmiňuje, čemu vývojové týmy v těchto lokalitách věnovaly největší pozornost.

Scania uvádí, že již tradičně při vývoji svých nových vozidel využívá pro letní jízdní testy pohoří Sierra Nevada v Andalusii na jihu Španělska. Zde je totiž možné díky rozpětí teplot od 40 °C na pobřeží Středozemního moře do nejméně 12 ºC v nadmořské výšce 2500 metrů otestovat řadu jednotlivých komponentů i funkčních celků od chladicího systému po klimatizaci.

Velké rozdíly teplot i vlhkosti vzduchu a strmá stoupání i klesání jsou navíc podle vývojových pracovníků ideální k vyzkoušení schopností pohonného systémy při práci v extrémních podmínkách.

Testování zahrnuje skutečně všechny části nového vozidla a Scania uvádí, že v rámci vývoje bylo zkoušeno přes třicet předsériových vozidel a doslova tuny dílů. Na tomto programu pak pracovalo okolo tří stovek inženýrů, konstruktérů, zkušebních řidičů a mechaniků.

Další lokalitou, v níž došlo k jízdním testům nové generace nákladních vozidel značky Scania, bylo okolí Arvidsjau v severním Švédsku, které je při vývoji nových modelů již tradičně využíváno řadou automobilek.

Tato lokalita nabízí podobně jako pohoří Sierra Nevada topograficky pestré prostředí a navíc velice nízké teploty až kolem minus 30 °C. Na sněhu a ledu je zde tedy možné testovat vozidla v podmínkách, které lze jinak jen těžko nasimulovat.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)