Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania YETD: Vítězem Lars Sondergård z Dánska (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Soutěže Mladý evropský řidič kamionu 2014, vyhlášená na začátku loňského roku, má konečně svého šampióna.

Šestý ročník soutěže Mladý evropský řidič kamionu 2014 (Young European Truck Driver 2014) byl spuštěn v loňském roce, kdy došlo v létě na vyhlášení národních vítězů a teprve letos 25.dubna proběhlo ve švédském Södertälje finále, které přilákalo téměř 10 000 diváků.

První cena v soutěži byl zcela nový tahač Scania v hodnotě 100 000 Eur. Do boje o něj se v rámci soutěže Scania Mladý evropský řidič kamionu zapojilo více než 22 000 řidičů do 35 let z 26 evropských zemí.

Finálový turnaj se uskutečnil v průběhu dvou dnů a zahrnoval disciplíny, jako jsou defenzivní a hospodárná jízda, zajištění nákladu, kontrola před jízdou, hašení požáru, manévrování nebo klasická disciplína Shoď krále.

Do úplného finále, tedy do disciplíny Super Z, zbyli jen poslední tři bojovníci - Patrick Schildmann z Německa, Thomas Knust ze Švýcarska a Lars Sondergård z Dánska.

V nervy drásajícím finále to byl mladý Dán, kdo udělal nejméně chyb a zaslouženě se radoval z vítězství. Druhé místo pak bylo velkým zklamáním pro favorizovaného Schildmana z Německa. Ten totiž suverénně vyhrál kvalifikaci a díky zkušenostem z předchozích ročníků šel jasně za vítězstvím. Trojici nejlepších uzavřel Švýcar Knust.

Ve finále se ale neztratil ani Michal Kyral, vítěz národního finále ČR. Řidič, který v běžném životě jezdí s nablýskanou cisternovou soupravou firmy Zdeněk Vápeník, si počínal v průběhu kvalifikačních disciplín naprosto suverénně a například hospodárnou jízdu nebo zajištění nákladu zvládl s plným počtem bodů.

Michal Kyral postoupil mezi osmnáct nejlepších a v disciplíně „boj s ohněm“ se postavil soupeři ze Severního Irska. V tomto souboji Michal prohrál a soutěž tím pro něho skončila, ale pokud i v příštím roce uspěje v národním finále, do Švédska pojede zkušenější a hlavně s jasným vědomím, co ho čeká.

Soutěž Scania Young European Truck Driver se pyšní patronací Evropské komise a Mezinárodní unie silniční dopravy. Jejími sponzory jsou Michelin a Volkswagen.

Scania spustila podobnou soutěž také v Latinské Americe, Africe a Asii. V ročníku 2014/2015 soutěž přilákala rekordní počet 100 000 soutěžících na celém světě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - wakantanka
3. 5. 2015 20:42
Re: ok
o tom kde si toho nacúval najviac a kde si vyhral nejakú priblblú súťaž. Autoškolové cvičisko, kde si ako bývalý inštruktor tiež čo to počítam nacúval.
Avatar - wakantanka
2. 5. 2015 20:42
Re: ok
ja som si svoje v praxi odcúval, takže mne to vysvetľovať nemusíš >:D ale tebe by neuškodilo trošku reálnej praxe mimo cvičiska, kde sa to vzhľadom na stále rovnaké podmienky naučí aj cvičená opica.
Avatar - wakantanka
2. 5. 2015 12:32
Re: ok
zatiaľ čo s traktorom to dokážeš jedine ty však? >:D