Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Cupra GT Racer – supersport ze Španělska!

Ondřej Láník
Diskuze (24)
Sportovní image španělské odnože koncernu Volkswagen bylo dosud reprezentováno emotivnějším designem, sportovními úpravami běžných modelů s označením Cupra. Skutečný sportovní automobil chyběl. To se brzy změní...

Sportovní image španělské odnože koncernu Volkswagen bylo dosud reprezentováno emotivnějším designem, sportovními úpravami běžných modelů s označením Cupra a několika designérskými studiemi. Skutečný sportovní automobil s dvoudveřovou karosérií chyběl. To se brzy změní, protože na domácím autosalónu v Barceloně, představil Seat studii Cupra GT Racer, se kterou má však další plány. Prototyp vznikl společným vývojem oddělení Seat Sport a Seat Design Centre.

Automobilka oznámila i základní údaje o tom, co se skrývá pod kapotou. Dvěma turbodmychadly přeplňovaný šestiválec, o výkonu přes 500 koní, totiž připravuje Audi. Odhadovaná maximální rychlost 295 km/h katapultuje automobilku Seat mezi elitní výrobce supersportů. Zrychlení z 0 na 100 km/h má mít hodnotu 4,2 s. Tato hodnota bude jistě ovlivněna konečným zpřevodováním šestistupňové manuální převodovky a vyladěním motoru. Ten má dosahovat vysokého točivého momentu již od nízkých otáček a maximum 600 Nm má být k dispozici při 5250 ot./min. Kotoučové brzdy na všech kolech mají průměr 378 mm resp. 355 mm (vzadu) a jsou ukryty v 18palcových kolech.

Tvůrce chytlavého designu kupé - Walter de’Silva – navázal na design konceptů Salsa a Tango. Cupra GT má navíc velké zadní křídlo, které je zřejmě určeno zejména pro závodní variantu, se kterou se bude Seat účastnit již letošního španělského poháru GT vozů. Zákazníci, kteří budou chtít s takovým automobilem jezdit po běžných silnicích, budou moci objednat některý z omezené série automobilů, během druhé poloviny letošního roku.

Ondřej Láník
Diskuze (24)