Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat vystavuje na mezinárodním autosalonu veteránů v Essenu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Na 19. ročníku autosalonu veteránů Techno Classica Essen 2007 představuje španělská automobilka Seat čtyři modely, odkazující na její historii.

Seat je jedinou španělskou automobilkou s nepřetržitou výrobou, která byla založena před více než padesáti lety a může se pochlubit několika zajímavými modely.

V Essenu je vystaven Seat 600, který postavil Španělsko na kola v padesátých a šedesátých letech. Tento model je vlastně licenčním Fiatem 600 a konkrétní automobil, který stojí na stánku značky, je jedním z posledních vyrobených z roku 1973.

Také druhý vůz, který Seat přivezl do Essenu pochází z dob, kdy automobilka spolupracovala s Fiatem. Dvoumístný otevřený Seat 850 Sport Spider s motorem o objemu 903 cm³ a výkonu 38 kW (52 k) z roku 1969 je vlastně Fiat, jehož tvary jsou dílem karosárny Bertone a veřejnosti se poprvé představil na mezinárodním autosalonu v Ženevě v roce 1965.

Třetí automobil již pochází z novodobé éry, v níž se Seat stal členem koncernu Volkswagen. Závodní vůz Seat Toledo Marathon z roku 1992 byl vyvinut sportovní divizí SEAT Sport pro účast v dálkových soutěží typu Rallye Paříž-Dakar. Jedním z jeho úspěchů je například vítězství z roku 1993 v rallye Greece Raid.

Skupinu vystavených automobilů uzavírá koncepční vůz Seat Fórmula z roku 1999, který je tehdejší vizí sportovního dvoumístného roadsteru budoucnosti pro radost z jízdy podle designérů španělské značky.

Autosalon, který se v německém Essenu koná od 29. března do 1. dubna, patří k největším a nejzajímavějším výstavám na světě věnovaným klasickým vozům.

V loňském roce na něm bylo přes 1000 vystavovatelů z 15 zemí a více než 150 000 návštěvníků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
30. 3. 2007 15:09
Formula
Ta formula nevyzera zle, to by mohli aj vyrabat, dizajn pripomina dnesny Opel GT... :yes: