Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sériové Lamborghini Urus bude v roce 2016

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (51)
Koncept luxusního a výkonného SUV s býkem ve znaku se dočká sériového následovníka. Ten se má představit v roce 2016, kdy má být spuštěna i produkce, zatímco prodej se má rozběhnout začátkem roku 2017.

Světové premiéra Lamborghini Urus se odehrála na loňském dubnovém autosalonu v Pekingu. Šéf italské automobilky Stephan Winkelmann tehdy o tomto SUV prohlásil, že se jedná o velice konkrétní nápad pro budoucnost Lamborghini.

Nyní šéf Audi Rupert Stadler v rozhovoru pro britský Autocar uvedl, že sériová výroba modelu Urus dostala zelenou a oficiálně bude potvrzena v tomto roce. Veřejnosti se má nové luxusní SUV značky Lamborghini ve své produkční podobě představit v roce 2016 a v následujícím roce mají první vozy začít opouštět showroomy.

Základem sériového Lamborghini Urus se stane nová generace platformy MLB, která se má podobat té současné, ale v hojnější míře využívat vedle oceli, hliníku a kompozitních materiálů. Využití lepení a nýtování materiálů se má podobat současné struktuře Jaguaru XJ.

V konstrukci karoserie má být použito uhlíkových vláken a pryskyřic vstřikovaných do forem, což má výrazně urychlit výrobu oproti současnému způsobu produkce komponentů z kompozitních materiálů.

Pod kapotou případného sériového Urusu se zřejmě objeví evoluce čtyřlitrového koncernového vidlicového osmiválce. Cílem Lamborghini je, aby toto SUV dosáhlo výkonu 440 kW (600 k). Podle prozatím dostupných zpráv je pravděpodobné, že se Urus podobně jako Cayenne dočká i hybridní verze. Ta má pomoci především k redukci emisí škodlivých plynů v rámci celé palety modelů značky Lamborghini, zatímco supersportům Gallardo a Aventador zůstane výsada používání pouze zážehových motorů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (51)
Avatar - guze
24. 3. 2013 10:38
Re: Co se tady člověk nedozví:-)
Tak to prostě v dnešní době je, už tady nejsi jediný odborník...
24. 3. 2013 09:40
Co se tady člověk nedozví:-)
ještě že kluci z Lamba neumí česky, to by se museli rozplakat, nad tolika zrušenými objednávkami :'-(
a někteří srovnávají sportovně laděné SUV s RR, to už je skutečně na zlatý ventilek.
a někteří nakupují auta jak v počítačové hře ;-)
Avatar - Hammunasakra
23. 3. 2013 14:49
Re: Nevím...
:-)
23. 3. 2013 11:10
Re: Nevím...
Ke GT V8 bych přidal ještě Mulsanne. Mně se prostě líbí. S novým Flying Spur jsem ještě neměl tu čest.
23. 3. 2013 10:57
Re: Nevím...
Na druhou stranu, bude to Lamborghini, které zvládne retardér nebo příjezdovou cestu bez nutnosti si přizvednout podvozek. Jízda by to nemusela být špatná (rozhodně ne na úrovni RR, u kterého je to prioritou; tím spíš, pokud na to skutečně budou nabízet 24" kola), potřebnou techniku máme. Otázka je, kolik bude vážit.

Ale jinak s tebou souhlasím. Univerzál a k němu hračky. Tohle je spíš pro lidi, kteří chtějí Lamborghini, ale svou nepraktičností jim moc nepasuje do života. Tohle nebude žádný Range Rover, ale rozhodně na tom bude líp než jeho soukmenovci. Možná nejzajímavější na tom autě je, že ten předek, tu sekačku na chodce, mohou dát na sériové auto. Není to jen otázka konceptu. V dnešní době zázrak.