Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Setra TopClass 400 Special Edition: Oslava 60. výročí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Německá značka Setra slaví své šedesáté narozeniny a k této příležitosti si nadělila výroční provedení řady TopClass 400 s označením Special Edition.

Jméno Setra se objevilo na autobusech společnosti Kässbohrer poprvé v roce 1951 a bylo použito na modelu S8. Setra je zkratkou ze selbsttragend, označujícího samonosnou nadstavbu, která byla použita poprvé u modelu S8.

Letos tedy jméno Setra slaví 60 let od svého prvního použití a německý výrobce autobusů k této příležitosti představil luxusní limitovanou sérii řady TopClass 400 s označením Special Edition. Již koncem loňského roku se v tomto provedení představila dvojice autobusů. Prvním je dvounápravový S 415 HD a druhým je třínápravový S 416 HDH.

Exteriér provedení Special Edition charakterizuje specifický bílý perleťový lak karoserie. Na krytech kol, volantu a porcelánové váze na A sloupku je jubilejní logo, které má připomínat atmosféru prvních autokarů společnosti Kässbohrer. Na bocích autobusů z limitované série budou další speciální loga a v interiéru pamětní deska, na níž bude sériové číslo autobusu.

Podobně jako karoserie i interiér nabízí speciální kombinaci barev a vybraných materiálů. Sedadla nové generace s označením Voyage měla premiéru na loňském IAA v Hannoveru a mají nastavitelná, silně čalouněná opěradla s možností bočního posuvu, dvojitými madly, sklopnou područkou na straně chodbičky a síťkou na zavazadla. Ve výroční sérii se mohou pochlubit speciálním koženým čalouněním. Model S 415 HD je vybaven 44 sedadly pro cestující a S 416 HDH nabízí prostor pro 50 cestujících, průvodce a řidiče.

K luxusní atmosféře na palubě výročních autobusů přispívá kromě kůží čalouněných sedadel i obložení palubní desky javorovým dřevem nebo kůží obšitý volant. Součástí výbavy bude připojení pro iPod a USB konektor. Kromě pohodlí je samozřejmě myšleno i na bezpečnost a standardní výbavu představuje adaptivní tempomat a aktivní brzdový asistent (ABA).

Autobusy v provedení Special Edition jsou k dispozici na přání od kompaktního modelu S 411 HD až po patrový S 431 DT, ale celkem vznikne v této specifikaci pouze 60 vozů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)