Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shell mění postoj k ochraně životního prostředí

Dan Vořechovský
Diskuze (9)
Ropnému koncernu Shell se nelíbí současná úroveň emisí, kterou do ovzduší vypouštějí automobily. Apeluje rovněž na automobilky, aby změnily své marketingové kampaně směrem k podpoře životního prostředí.

Ropný koncern Royal Dutch Shell přišel s razantním prohlášením, ve kterém požaduje rozsáhlejší opatření na snížení emisí, které do ovzduší vypouštějí dopravní prostředky. Koncern doufá, že vlády jednotlivých zemí na základě současné diskuse o životním prostředí zpřísní opatření, která povedou ke snížení emisí CO2 a poklesu spotřeby pohonných hmot. Koncern také uvádí, že v těchto otázkách musí být aktivní nejen výrobci automobilů a ropné společnosti, ale také vlády a spotřebitelé.

Ředitel výroby koncernu Shell Rob Routs požaduje zejména zákonná opatření, která stanoví standardy spotřeby pohonných hmot, které v důsledku povedou k nižším emisím CO2. Dále je podle něj nutné podpořit investice do nových technologií. Jednotlivé státy by se podle Routse měly dohodnout na jednotných zásadách a jako příklad hodný následování uvádí iniciativu Evropské unie. Je však důležité, aby se tyto zásady rozšířily do celého světa, dodává Routs.

Routs se dále opřel i do samotných výrobců automobilů, konkrétně do jejich marketingového chování. Podle něj se automobilky příliš zaměřují na hodnoty jako jsou velikost, síla a funkčnost. Ignorují přitom, že rozhodování lidí bude čím dál více ovlivněno otázkami čistoty provozu, vlivu dopravy na klima nebo úspory energie. Výrobci automobilů by se tak měli mnohem více zaměřit na šetrnější využívání energetických zdrojů a nižší emise CO2.

Dan Vořechovský
Diskuze (9)
3. 4. 2007 13:03
Pochybnosti
Říct mi pekař abych nejedl rohlíky a chleba protože budu tlustej... no nevim co si o tom myslet.