Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Shell převezme společnost Pennzoil

Michal Fokt
Diskuze (0)
Petrochemický gigant Shell opět posílí – převezme totiž americký Pennzoil.

Petrochemický gigant Shell opět posílí – převezme totiž americký Pennzoil.

Zástupci společnosti Shell podepsali dohodu s vedením firmy Pennzoil-Quaker State o koupi tohoto největšího amerického výrobce motorových olejů a maziv. Kontrakt zní na skutečně „tučnou“ sumu 1,8 miliardy dolarů, zvláště když uvážíme, že s Pennzoilem, jehož ústředí sídlí v Houstonu, přebírá i jeho dluh v nemalé výši 1,1 miliardy dolarů.

Prvním krokem společnosti Shell bude zredukování počtu zaměstnanců asi o 15 %, což znamená propuštění 1230 lidí. Půjde o duplicitní pracovníky, jejichž úlohu převezmou ti stávající u Shellu. Společnost Royal Dutch/Shell Group se domnívá, že se jí do roku 2004 podaří snížit roční náklady Pennzoilu o 140 milionů dolarů. Obchodní značka Pennzoil i loga a jednotlivé názvy jejích produktů však budou zachovány.

Touto akvizicí se Shell stane největším producentem olejů a maziv ve Spojených státech, nakolik se zlepší jeho pozice v celosvětovém měřítku však zatím není jisté. V současnosti je třetím největším petrochemickým koncernem, a to za giganty Exxon Mobil a BP (British Petroleum).

Michal Fokt
Diskuze (0)