Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Simply the Best aneb Mamut po Tině Turner je k mání

Ondřej Šámal
Diskuze (1)

Toužíte-li po pořádném mercedesu, třída S s označením W140 by měla být jedním z žhavých kandidátů. Tenhle černý exemplář má navíc vynikající „rodokmen“. Kdysi totiž patřil nedávno zesnulé zpěvačce Tině Turner.

Mercedes-Benz S tradičně patří mezi vůbec nejlepší auta, která si můžete koupit. O třetí generaci W140, jíž se pro svou robustnost přezdívá mamut, to platí dvojnásob. I více než třicet let od představení dokáže okouzlit skvělým odhlučněním a opravdu velmi poctivým zpracováním, které ještě neznalo fráze typu optimalizace výrobních nákladů. Také proto si nejen mezi příznivci třícípé hvězdy udržuje doslova kultovní status. Z investičního hlediska sice nepatří k největším hvězdám, díky vysoké míře komfortu a moderní konstrukci může bez problémů sloužit jako každodenní přibližovadlo, což se o naprosté většině veteránů říci nedá. Natrefit na zachovalý kus je u luxusních německých sedanů ovšem velmi obtížné. Existují však výjimky.

Jednou z nich je zachovalý černý elegán, kterého najdete v nabídkovém katalogu aukční síně RM Sotheby's v Mnichově. Na rozdíl od výjimečného Ferrari 250 GTO s odhadovanou cenou okolo 60.000.000 dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun) se vlastně jedná o lacinou záležitost. Šestiválcový sedan S 320 z roku 1995 vás totiž může vyjít na 40 až 60 tisíc eur, tedy asi 980 až 1,47 milionu korun. To je sice vyšší částka než je u řady W140 obvyklé, v tomhle případě ovšem na hodnotě vozu přidává jeho historie.

Tenhle konkrétní exemplář totiž kdysi vlastnila Tina Turner (1936-2023), která jej používala po svém přesunu ze Spojených států do Švýcarska, kde strávila podstatnou část svého života a dokonce i získala tamní občanství. Německý sedan téhle královně rocku sloužil až do poloviny nultých let 21. století, poté zamířil do německého skladu, kde několik let odpočíval. Díky tomu je Mercedes-Benz S ve velmi dobrém stavu, byť o úplnou „leštěnku“ se nejedná.

Video se připravuje ...

Tina Turner byla svou láskou k automobilům známá. Vášeň pro čtyři kola (hlavně ta rychlá) v ní probudil Jaguar XJ6. Po obrovském úspěchu alba Private Dancer z roku 1984 si například pořídila monstrózní off-road Lamborghini LM002 s motorem z hranatého supersportu Countach, přičemž v garáži jí parkoval také Jaguar E-Type.

Ondřej Šámal
Diskuze (1)

Doporučujeme

1. 11. 2023 22:19
co to má být?
No, milovnice aut s kontem o hodně nulách a koupí si jen 320? A proč tam je maska z 600?