Skladové vozy: Auto? Okamžitě...

Komerční prezentace
Diskuze (0)

Délka dodací lhůty patří mezi základní vstupy do rozhodovacího procesu týkajícího se koupě nového automobilu. Zjednodušeně řečeno, když jde o měsíce, je to špatné. Ale řešení existuje.

Mít něco na skladě je v maloobchodě základní požadavek, ovšem v prodeji automobilů to úplně neplatí, vždyť většina objednávek se dělá takzvaně do výroby. Jenže mezi oběma zdroji je titěrný rozdíl, navíc auta ze zásob dealera můžete mít v podstatě hned. A tím jejich výhodnost nekončí. V době pandemických omezení produkce se dokonce skladové zásoby ukázaly jako vyslovené terno. Takže co všechno vlastně obnáší tento neprávem částečně opomíjený fenomén?

Jaká je vůbec definice skladového auta?

Za takové vozidlo lze považovat každé, které dealer objedná, aniž by na něj měl smlouvu s nějakým zákazníkem. Cílem tedy je vytvořit nějakou zásobu, kam by mohli sáhnout ti, kteří na vůz čekat nechtějí. Často však celý proces vypadá tak, že hlavně u modelů s dlouhou dodací lhůtou zadá prodejce do výroby svůj požadavek ve velkém předstihu, takže než se daný kus začne skutečně rodit na lince, je možné objednávku modifikovat – třeba podle specifikací kupce, který se mezitím objevil. Měnit se mohou i tak zásadní věci jako barva, výbava či motorizace.

Podle jakého klíče se taková zásoba aut vytváří?

Obvykle na základě typických požadavků zákazníků a zkušenosti zaměstnanců daného prodejce. Snaha je mít několik odlišných exemplářů od každého modelu. Další skladové položky se stávají ze zrušených objednávek, nicméně zde se jedná spíše o okrajovou záležitost. Řeší se taktéž řady a provedení, u nichž výroba končí, protože zájem zákazníků má určitou setrvačnost. Některá skladová vozidla se také vybavují specifickými prvky výbavy, na nichž může dealer případným zájemcům prezentovat jejich funkčnost, přičemž tyto věci si pak kupci samozřejmě objednávají i pro vozidlo, které se zadává do produkce.

Kolik kusů obvykle činí skladové zásoby?

Například společnost AUTO JAROV, která se na tento segment vysloveně specializuje a zároveň jde o multibrandového velkého prodejce, má v současné chvíli více než 900 skladových nových vozidel a motocyklů. Z jejích zkušeností lze říci, že skladové vozy vyhledávají zákazníci u značek Škoda, Seat a Volkswagen, naopak fanoušci Audi si vozy rádi konfigurují dle svých představ.

Jaký je zájem o skladové vozy? Jde spíše o soukromníky, nebo firmy?

Zájem mají především ti, kteří na pořízení vozu spěchají a nemohou nebo nechtějí čekat na kus z výroby. A rekrutují se z obou skupin. U firemních klientů bývá situace občas složitější, a to když je u nich nastavena závazná car policy, která je omezuje například ve výběru modelu, barvy, výbavy a nyní stále častěji emisního limitu, které vozidlo musí splňovat.

Panují ohledně skladových vozů nějaké předsudky?

Snad ohledně šíře nabídky, ta je ovšem u velkých dealerů dostatečně široká, v další odpovědi pak ukážeme možnost ji ještě operativně rozšířit. Zákazníci často skladová vozidla považují za cenově výhodnější, ovšem to je obvykle pravda. Prodejci na takové automobily poskytují větší cenové zvýhodnění než na exempláře zadávané do výroby.

Funguje mezi prodejci obchodování se skladovými vozy? Vyhlédnu si něco na Moravě, ale rád bych to koupil v Praze…

Ano, dealeři mohou mezi sebou v této oblasti obchodovat, někteří toto využívají více, jiní méně. Ve zmiňovaném případě by tedy prodejce z Prahy kontaktoval obchodníka z Moravy. Zda mu vozidlo prodá, či nikoliv, to je již na jeho volbě, rozhoduje také potřeba prodat vozidlo ze skladu.

Jak dlouho se na skladový vůz čeká?

Zde je obrovskou výhodou rychlá dostupnost, v ideálním případě je vozidlo připraveno k odběru do druhého dne.

Je šance si do skladového vozu objednat nějaké věci, které nemá?

Pokud je vozidlo ještě před procesem výroby, lze jej samozřejmě modifikovat. Továrny ovšem obvykle dva až tři týdny před samotnou montáží tuto možnost uzavřou - konfiguraci už nejde měnit, exemplář je v definitivní podobě zaplánován do výroby. U aut již dodaných je změna obtížná, protože další prvky mění konfiguraci vozu, pro niž už byly vypočítány emisní limity.

Co obnáší péče o skladové vozy ze strany dealera?

Péče o vozidlo v tomto režimu je přesně definována pokyny výrobce, zahrnuje například pravidelnou kontrolu baterie, správného nahuštění pneumatik či výměnu brzdové kapaliny.

Vztahují se na skladové vozy stejné záruky jako na ty z výroby?

Ano, lhůta je shodná. Garance je aktivována ke dni, kdy je vozidlo předáno zákazníkovi.

Jak takový sklad vozů vůbec vypadá?

Nejčastěji jde o velké střežené parkoviště, všechna vozidla stojí na zpevněném povrchu a jsou označena pro snadnou identifikaci. U firem zaměřených na tento segment většinou funguje tým zaměstnanců, jenž se o tato vozidla stará od jejich přejímky od dopravce až po předání kolegům, kteří zajišťují předprodejní servis. Část vozů může být schována v garážích.

Nabízejí se ke skladovým vozům obvyklé služby: zkušební jízdy, různé financování...?

Jistě, zrovna fyzická přítomnost auta umožňuje zákazníkovi danou variantu „na vlastní oči a ruce“ prozkoumat, není nutné se spoléhat na on-line konfigurátory atd. U zkušebních jízd je ovšem obvyklejší, že pro tuto službu je vyčleněna speciální flotila, protože takto de facto vznikají ojeté vozy. Financování se neliší od exemplářů do výroby.

Lze si skladový vůz rezervovat ve smyslu zatím na něj nemám, ale za tři měsíce už ano?

Bezplatná rezervace vozu je možná řádově na několik dní, je však možné na vozidlo složit zálohu a odebrat ho až za několik měsíců.

Přes internet

S ojedinělou službou přišla značka Škoda. Na webu skodaonline.cz určeném pro internetový prodej vozidel shromáždila také 4000 skladových kusů, které má u svých autorizovaných prodejců v ČR. Z domova tak klient může zařídit vše - od výběru přes sjednání financování až po podpis smlouvy, navštívit dealerství není nutné. Dodací lhůty jsou již od 14 dní, někteří partneři nabízejí i přistavení přímo k zákazníkovi domů. V první fázi jsou skladové vozy dostupné na operativní leasing, do konce roku přibudou též úvěry či platby převodem. K dispozici je chat s odborníky a nonstop informační linka.

Komerční prezentace
Diskuze (0)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly