Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda bude ve Vrchlabí vyrábět sedmistupňová DSG

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Kapacita bude činit 1000 převodovek denně, výroba bude zahájena už koncem roku 2012.

Škoda bude ve svém severočeském závodě ve Vrchlabí od konce roku 2012 vyrábět přímo řazenou převodovku DQ200. Zákazníci ji znají pod označením DSG (Direct-Shift Gearbox, Direkt-Schalt-Getriebe). Skupina VW ji používá ve vozech značek Audi, VW, SEAT i Škoda.

Sedmistupňové DSG je na trhu od roku 2008. Její vývoj probíhal ve spolupráci s firmou LuK Clutch Systems, LLC. Na rozdíl od šestistupňové skříně DSG je sedmistupňové ústrojí vybaveno suchými spojkami. Konstrukce této převodovky je uzpůsobena pro menší modely a motory s točivým momentem do 250 Nm.

Novou výrobou komponentů zajistí česká automobilka budoucnost závodu ve Vrchlabí, v němž se v současné době montují modely Roomster a Octavia.

Michael Oeljeklaus, člen představenstva za oblast výroby, vyzdvihl výhody, které výroba převodovky DQ200 značce ŠKODA přinese: „Toto rozhodnutí koresponduje s naším cílem vyrábět motory a převodovky pro naše nejdůležitější modely v našich vlastních závodech. V případě nové výroby ve Vrchlabí budeme využívat i naše poznatky z výroby převodovek v Mladé Boleslavi. Výroba ve vlastním závodě usnadní logistické procesy při výrobě vozů v České republice.

Vůbec první dvouspojkovou převodovku, zavedenou ve velkosériové výrobě, uvedl v roce 2003 na trh Volkswagen – tehdy s interním označením DQ250.

Ondřej Láník
Diskuze (1)