Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric a trolejbusy pro Budapešť

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Konsorcium firem Škoda Electric a Solaris dodá do maďarského hlavního města Budapešti nové trolejbusy.

V loňském roce si Budapešť objednala 24 nových trolejbusů a letos v červnu byla uplatněna obce na dalších dvanáct vozidel za více než sedmdesát milionů korun, z nichž je šest dvanáctimetrových trojelbusů a šest osmnáctimetrových kloubových trolejbusů.

Společnost Škoda Electric má zajistit dodávku kompletní elektrovýzbroje pro nízkopodlažní vozidla polské značky Solaris a také jejich finální montáž. Součástí výbavy nových trolejbusů budou baterie, umožňující jízdu v místech bez trakčního vedení.

Cestující mohou počítat s klimatizací i moderním informačním systém, mezi jehož funkce patří i sledování hmotnosti pasažérů a pro zvýšení jejich bezpečnosti budou vozidla vybavena i kamerovým systémem.

Dodávka dvanácti nových trolejbusů pro Budapešť se má uskutečnit do konce roku 2015 a je financována z fondů Evropské Unie. Pavel Kuch, obchodní manažer Škoda Electric, uvádí, že zákazník navíc může v následujících letech uplatnit opci na dalších až 72 trolejbusů.

Skupina Škoda Transportation dodala do Maďarska od roku 2007 produkty za více než pět miliard korun. Kromě Budapešti jezdí v Maďarsku škodovácké trolejbusy i v Debrecínu nebo Szegedu.

Škoda Electric letos získala již několik zajímavých exportních zakázek. Významným způsobem se podílí na výrobě 25 trolejbusů pro mexické město Guadalajara. Do lotyšského hlavního města Rigy dodá dalších 25 vozidel a nové trolejbusy budou vozit cestující také v metropoli italského ostrova Sardinie Cagliari.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
3. 7. 2015 19:18
Re: Radní, vraťte trolejbusy do našich měst!!!!!!
oprava linku [odkaz]

(jedno z mnoha řešení)
3. 7. 2015 17:50
Re: Radní, vraťte trolejbusy do našich měst!!!!!!
elektrobusy jezdi zcela bezne i mnohem blize k nam, celkem bezne v Evropskych mestech jak tech velkych jako Londyn (elektrifikovat zacinaji i nove Doubledekry), Viden az po nase mensi mesta jako Plzen, Olomouc a nebo ted zkusebne i Praha nebo pardubice, elektrobusy vyuziva i docela dost letist po svete
3. 7. 2015 12:19
Re: Radní, vraťte trolejbusy do našich měst!!!!!!
V Asii jezdí e-busy už mnoho let a nikdo je z budoucnosti neplácl.
https://www.youtube.com/watch?v=52-HwZ… />
A pokud se nepletu, tak v Praze a Ostravě už je zkouší taky.
Avatar - Barry Lyndon
3. 7. 2015 12:15
Re: Radní, vraťte trolejbusy do našich měst!!!!!!
z jaké budoucnosti tě se plácli, ty "dobo elektrobusů"? V naší dnešní době jsou elektrobusy pořád ještě prakticky nepoužitelné a hlavně pak nesmyslně nákladné.

Trolejbusy vycházejí jako nejlepší možná alternativa ve srovnání s autobusy, elektrobusy a podle mě i tramvajemi.

Elektrobus má zatím smysl jen jako trolejbus s možností občasné jízdy bez trolejí (tedy se nemusí "zadrátovat" město úplně všude)
3. 7. 2015 11:53
Re: Radní, vraťte trolejbusy do našich měst!!!!!!
V době elektrobusů začíná trolejbus poněkud postrádat význam.
Zadrátovat město je dnes již poněkud zastaralé a nesmyslně nákladné. O estetice nemluvě.