Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric vyrobí trolejbusy pro Lotyšsko

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Škoda Electric zahájila výrobu dalších pětadvaceti trolejbusů pro lotyšské hlavního města Riga.

Kontrakt na celkem 125 trolejbusů pro dopravní podnik Riga Satiksme byl s plzeňskou společností Škoda Electric uzavřen v roce 2013. V loňském roce pak dopravní podnik v Rize převzal prvních 25 vozidel typu 27 Tr a nyní má dojít ke druhému zúčinění smlouvy.

Petr Kasenčák, vedoucí obchodního úseku divize Trolejbusy Škody Electric, uvedl, že v rámci kontraktu pro Rigu bude vyrobeno dalších 25 nízkopodlažních kloubových trolejbusů s pomocným diesel-agregátem, umístěným v zadní části vozu a umožňujícím jízdu i v místech bez trolejového vedení.

Škoda 27 Tr je osmnáctimetrový plně nízkopodlažní čtyřdveřový kloubový trolejbus s elektrickou výzbrojí uloženou na střeše a celkovou kapacitou 167 cestujících, který je vyvinut a od roku 2009 vyráběn ve spolupráci s polskou firmou Solaris.

Škoda Electric dodává veškerou elektrovýzbroj a provádí celkovou montáž tohoto třínápravového vozu. Energetickou náročnost na provoz vozidla a náklady na údržbu výrazně snižuje asynchronní trakční motor a mikroprocesorově řízený napěťový střídač s možností rekuperace.

Součástí vybavení trolejbusů pro lotyšskou metropoli je rovněž klimatizace a moderní informační systém včetně zařízení pro zjišťování počtu cestujících ve vozidle.

V rámci tendru pomohla společnost Škoda Electric se zajištěním financování zakázky prostřednictvím postupného splácení dodávek po dobu osmi let skrze Českou spořitelnu a Exportní garanční a pojišťovací společnost. Součástí smlouvy v celkové hodnotě 2,6 mld. Kč je navíc možnost uplatnění opce na dalších 38 trolejbusů.

Trolejbusy Škoda jezdí v Rize už od roku 1955, kdy došlo k dodávce prvních vozidel. V letech 2007 až 2009 došlo k dodání 150 nízkopodlažních trolejbusů typu 24 Tr za zhruba 1,5 miliardy korun. Kromě škodováckých trolejbusů jezdí v Rize také 26 nízkopodlažních tramvají typu ForCity Alfa.

Dopravní podnik Riga Satiksme v hlavním městě Lotyšska provozuje devatenáct trolejbusových linek, které ročně přepraví 45 milionů cestujících.

Škoda Electric letos získala mimo jiné několik zajímavých exportních zakázek. Významným způsobem se podílí na výrobě 25 trolejbusů pro mexické město Guadalajara a nové trolejbusy budou vozit cestující také v metropoli italského ostrova Sardinie Cagliari.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)