Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia Pick-up existuje. A je dokonce na prodej

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Škoda prodávala pick-up naposledy v letech 1991 až 2001, kdy nabízela užitkové verze modelů Favorit a Felicia. S korbou však můžete mít i Fabii.

Možná víte, že mladoboleslavská automobilka na modelu Fabia Pick-up skutečně pracovala, užitkovou variantu mohla mít první generace. Do sériové produkce se ale takový vůz na konec nedostal.

Podle některých zdrojů vzniklo jen několik prototypů, snad čtyři. Zatímco přední část pocházela z Fabie, korba, do níž se vešla europaleta, měla původ v starším modelu Pickup (tedy užitkové verze Felicie) a zadní nápravu dodala Octavia první generace.

V případě pohonných jednotek se nejčastěji hovoří o vznětových motorech 1.9 TDI-PD, ale v jednom z vozů měl být údajně použit i atmosféricky zážehový čtyřválec 2.0 MPI, který v sériovém hatchbacku disponoval výkonem 85 kW.

Vývoj pick-upu byl nakonec ukončen bez jeho uvedení do sériové výroby. Existující exempláře pak využila automobilka například k převážení různých dílů, potřebných třeba při vývoji nových modelů, po výrobním areálu.

Jestli se vám ale myšlenka Fabie s nákladní korbou líbí a rádi byste i jednu takovou měli, našli jsme řešení. Na Slovensku je totiž jedna Fabia Pick-up aktuálně na prodej. Nejde pochopitelně o škodovácké provedení, nýbrž o "neoficiální" úpravu. Kdo, kdy a jak ji provedl, bohužel nevíme. Fotografie zato napovídají, že korba tohoto červeného pick-upu nebude kvůli jejímu provedení tak praktická, jak to plánovala přímo automobilka.

Auto jinak bylo poprvé registrováno v říjnu roku 2000, najeto má 247 tisíc kilometrů a o jeho pohon se stará atmosféricky plněná čtrnáctistovka o výkonu 50 kW. Prodejce žádá 8.700 eur, tedy v přepočtu asi 227 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

23. 3. 2021 13:28
pickup
Ten pickup na Fabii 1 byl jen funkcni vzorek a ne prototyp, je ale zajimave, ze se nepokusili koncept oprasit u Roomstera - delsi rozvor, vyssi nosnost, zadni naprava z Octavie, na pickup slusny zaklad.
Avatar - Ozzman
2. 3. 2021 21:21
Re: cajk
Jo, počasí k tomu vybízí ! :-[]
2. 3. 2021 20:34
cajk
Dam tam bazen a repraky a čau koronáč. V bilem tilku a loket