Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Kodiaq: Jak si grafici představují nové SUV z Boleslavi?

David Bureš
Diskuze (86)
Velké sedmimístné SUV bude prezentováno v příštím roce. Zřejmě se bude jmenovat Škoda Kodiaq.

Škoda se chystá v následujících letech výrazně rozšířit svoji nabídku SUV. Prvním přírůstkem bude velký, až sedmimístný model, který se světu představí již v příštím roce. Podobu auta zatím ani zdaleka neznáme, to ale neznamená, že by grafici z celého světa nepopustili uzdu své fantazie a neukázali, jak si novinku představují.

Díky tomu v minulých měsících vzniklo nepřeberné množství návrhů nového auta. Zatímco jeden počítá s návrhem kulatých světel Yetiho před faceliftem, většina vizí sází spíše s usedlejšími tvary, které navážou na poslední modely značky. Sám šéfdesignér Škody Auto Jozef Kabaň láká, že se bude jednat o atraktivní auto, které se vedle funkční a praktické stránky zaměří i na emoce.

Velké SUV bylo dlouhý čas nazýváno jako Snowman, už ale víme, že takto se sériové auto jmenovat nebude. Název zatím potvrzen nebyl, hojně citovaná zprávě německého Auto Bildu ale uvádí název Kodiak podle druhu medvěda hnědého.

Toto označení nicméně bude patrně užito v podobě Kodiaq. Takové označení si totiž Škoda nechala na podzim registrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví. Jméno přitom podle úřadu má být užito pro sportovně užitkový vůz, což by chystané novince odpovídalo. Stejně tak má Škoda registrovaná jména Iron a Polar, o jejichž použití se v souvislosti s SUV také spekulovalo.

Podle zákulisních informací chystané SUV poprvé spatříme v Ženevě v březnu 2016, to se ale bude jednat pouze o koncept naznačující podobu auta. Sériový vůz pak bude prezentován na podzim, na pařížském autosalonu. Automobil se bude vyrábět v továrně v Kvasinách, po boku Superbu a Yetiho.

Základem automobilu bude platforma MQB, sdílená s nejnovější generací Volkswagenu Tiguan. Ve srovnání s ním bude Kodiaq (pokud se tak novinka bude skutečně jmenovat) větší a prostornější. Délka auta má činit asi 4,7 metru. K dispozici bude vedle sedmimístné varianty i pětimístné provedení.

Nabídka motorů zahrne známé jednotky. Z těch benzinových se bude jednat o 1.4 TSI ACT s vypínáním válců nebo o 2.0 TSI, z turbodieselů bude k dispozici několik verzí 2.0 TDI. Možností je i příchod plug-in hybridu.

Počítat máme s bohatou výbavou ve stylu Superbu. K dispozici má být třeba i digitální kaplička s přístroji, wi-fi nebo head-up displej.

V následujících letech chce Škoda vsadit hlavně na nová SUV. Po Kodiaqu přijde v roce 2017 druhá generace Yetiho. Vedle toho se počítá s malým crossoverem a sportovně střiženým vozem ve stylu BMW X6, který bude odvozen od Kodiaqu. Tyto dva modely se minimálně zpočátku budou vyrábět výhradně v Číně. Důvodem je vedle čínského vysokého zájmu o SUV údajně také fakt, že Škoda v Evropě nemá kde novinky vyrábět. Její zdejší závody na to kapacitně nestačí. I proto se spekuluje o opětovném zahájení montáže aut ve Vrchlabí, kde se od roku 2012 vyrábějí jen převodovky.

David Bureš
Diskuze (86)
Avatar - Blue Sun
31. 12. 2015 11:09
Re: kodiaq?
Škodiaq, ne?
Avatar - Ada je zase tady
30. 12. 2015 19:26
Re: Název je strašný !!
Za mne nejlépe Škoda Karel ;-)

Třeba Karel TDI zní dobře, ne? :-)
Avatar - Ada je zase tady
30. 12. 2015 19:12
Re: kodiaq?
Vlkodlaq ;-)
Avatar - Ada je zase tady
30. 12. 2015 19:06
Re: touareg s maskou superbecka?
Uvidíme. Hlavně aby to bylo méně extravagantní, než ta malůvka s příliš velkými koly. Mně osobně by si více líbila ta jeho mula s rozšířenou a prodlouženou karosérií Yeti. :yes:
29. 12. 2015 10:48
Re: kodiaq?
Kurňa, tak to abych si dal u Kvasin bacha, abych nepotkal Játyho :-)