Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Superb III Combi: První dojmy ze Strahova (+video)

Jan Mička
Diskuze (105)
Škoda Superb Combi třetí generace už sice není zahalena tajemstvím, na testování si však ještě musíme několik týdnů počkat. Nicméně staticky jsme vůz prozkoumali ještě před jeho oficiálním odhalením.

Pondělí 18. května 2015 bylo pro většinu občanů České republiky typickým pracovním dnem. Pro hrstku vyvolených motoristických redakcí, mezi kterými tradičně nechybělo Auto.cz, se však tento den nesl ve znamení nové Škody Superb Combi. Stejně jako v případě současné Octavie a Fabie totiž mladoboleslavská automobilka uspořádala první seznámení v ateliéru na pražském Strahově, s přijetím návštěvy jsme se však zavázali k dočasnému mlčení.

Celá akce byla opět přísně tajná a z řad veřejnosti o ní věděly pouze zúčastněné redakce. Jako v několika minulých případech jsme proto museli před vstupem do nevelkého a silnými lampami místy rozpáleného ateliéru odevzdat mobilní telefony, tablety, podepsat prohlášení o mlčenlivosti, a běda tomu, kdo by chtěl vynášet informace dříve, než padne předem stanovené embargo. Úderem dnešní šesté hodiny ranní však veškerá omezení padla a my se s vámi konečně můžeme podělit o první statické dojmy.

Jako pokaždé, co se takové události účastníme, jsme si důkladně připravili scénář na doprovodné video, kterým chceme více přiblížit atmosféru prvního seznámení. Na pomoc jsme si tentokrát přizvali Petra, jednoho z premiantů Akademie žurnalistiky a nových médií při vydavatelství Czech News Center. Jenže z původního scénáře nakonec sešlo - co čert nechtěl, nastala porucha na zvukové technice a my na poslední chvíli museli zaimprovizovat a připravit kompromisní řešení…

Objem kufru? Zatím nevíme…

Před natáčením jakéhokoliv videotestu se snažíme poctivě připravovat s využitím všech dostupných informací, u nového Superbu Combi ale nebylo z čeho čerpat. Nabídka motorů je již sice známá dlouho (od liftbacku by se lišit neměla), rozvor náprav 2.841 milimetrů, šířka karoserie 1.864 milimetrů a prostor pro posádku jakbysmet, že má ale zavazadelník základní objem 660 litrů a 1950 litrů po sklopení zadních opěradel, jsme se dozvěděli až v rámci prvního odhalení vozu minulý týden. V době naší návštěvy strahovského ateliéru ještě zkrátka nebylo všechno plně homologováno a schváleno, co jsme si tedy sami nezměřili nebo neodhadli, to jsme neměli…

A nutno podotknout, že odhady nám docela šly. V přiloženém videu jsme totiž tipovali základní objem zavazadelníku 660 litrů, což se později ukázalo jako trefa do černého. Mnohem zajímavěji ale vypadají další hodnoty – od nákladové hrany až po zadní opěradla jsme naměřili 1.165 milimetrů, tedy o 65 milimetrů více než u předchůdce, a v nejužším místě mezi podběhy to je rovný metr (-30 mm). Překvapení nás ovšem nečekalo po změření výšky ložné hrany od podkladu – šesti sty milimetry se totiž mohl chlubit i předchozí Superb.

Škoda Superb III Combi - srovnání vnitřních rozměrů s předchůdcem
ModelŠkoda Superb Combi IIIŠkoda Superb Combi II
Objem zavazadelníku min/max [l]660/1950633/1865
Výška nákladové hrany [mm]600600
Podélný prostor vpředu min/max [mm]910/1110850 / 1080
Podélný prostor vzadu min/max [mm]730/990740 / 1030
Výška nad sedadlem - vpředu [mm]9601060
Výška nad sedadlem - vzadu [mm]960990
Šířka vpředu [mm]15101480
Šířka vzadu [mm]15201450
Délka sedáku vpředu [mm]510490
Délka sedáku vzadu [mm]470470
Výška opěradla vpředu [mm]660660
Výška opěradla vzadu [mm]620620
Místo vzadu pod předním sedadlemAnoAno

Nejenom nízká nákladová hrana, ale také dostatečný úhel otevření víka zavazadelníku hraje z uživatelského hlediska obrovskou roli. Vzdálenost od pátých dveří po podlahu činí 1.880 milimetrů, měřili jsme ji však od nejnižšího místa masivního zámku. V praxi se tedy pod otevřené víko vejdou i osoby s výškou přes 190 centimetrů. Potěší přehledná ložná plocha, přítomnost druhé podlážky pro vyrovnání schodu vzniklého po sklopení zadních opěradel (lze provést i ze zavazadelníku páčkami po stranách jako u liftbacku), a možnost objednat si dojezdovou rezervu. Zapovězeno není ani převážení dlouhých předmětů – od ložné hrany kufru po horní hranu sklopených zadních opěradel naměříte 1.750 milimetrů, v praxi tedy nebude problém ani s předměty o délce přes dva metry.

S elektrickým otevíráním víka zavazadelníku jsme se setkali již u minulé generace Superbu, novinka však přináší stejné ovládání jako výchozí liftback. Víko můžete standardně otevřít tlačítkem v oblasti nad registrační značkou, kde se mimo jiné nachází také zadní parkovací kamera (Passat ji má schovanou pod logem), přidržením příslušného tlačítka na klíčku, švihem kotníku pod zadním nárazníkem (chce to cvik – švihnout a dva kroky ustoupit, aby vás dveře neudeřily), nebo tlačítkem na středovém tunelu. Celkem tedy čtyřmi způsoby. Zamrzí však, že zavazadelník nelze švihem nohy také zavřít…

Dobrá zpráva přichází také pro majitele koní, karavanů a vůbec všeho, co se odvážíte za nový Superb Combi zapřáhnout. I v tomto případě totiž po zatažení táhla (splývá s ložnou hranou zavazadelníku) pohodlně vyjede tažné zařízení, na kterém liftback (technická data kombi ještě neznáme) utáhne brzděný přívěs o hmotnosti 1.500 kg (1.6 TDI/88 kW) až 2.200 kilogramů (2.0 TDI/110 kW 4x4, 140 kW 4x4 a 2.0 TSI/206 kW). Stojí 15.500 korun.

30.000 Kč navrch?

Do premiéry nové Škody Superb Combi na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem zbývá ještě spousta času, a podle našich odhadů budeme přibližně stejnou dobu čekat i na zveřejnění českého ceníku. Jak jsme uvedli dříve, s největší pravděpodobností se bude příplatek oproti liftbacku pohybovat okolo 30.000 korun, za vůz se základním turbomotorem 1.4 TSI/110 kW ACT tedy zaplatíte zhruba 630.000 korun, a ve stejné hladině by se měl pohybovat i turbodiesel 1.6 TDI/88 kW.

Není tajemstvím, že hlavní odbyt Škodovce zajistí firemní zákazníci. Tak či tak se plánuje do konce letošního roku prodat 1.500 liftbacků a stejný počet kombi (do prodeje se dostane v druhé polovině září). V prvním případě má mladoboleslavská automobilka napůl splněno – dosavadní počet objednávek totiž předčil očekávání a již v době nedávné novinářské prezentace ve Florencii dotahoval dvoutisícovou metu.

Jan Mička
Diskuze (105)
5. 6. 2015 13:54
pan student a premia
Posadte prosim pana studenta do nejakeho premioveho auta, lebo ocividne v novych radoch este nesedel. Alebo vlastne ani premia to byt nemusi, staci aj obycajny renault espace :-)
Tento superb sa vlastne s premiami porovnavat da, ale len s tymi, co zacali vyrabat 10 rokov dozadu, napr bmw 5 (2004-2011). Superb sa mi paci a kupil by som si ho radsej ako napr passat, ci akukolvek inu strednu triedu, vratane premii(vdaka priestoru vzadu - koli deckam kopajucim do sedadiel zozadu), ale do premie ma daleko.
4. 6. 2015 11:24
Re: Co na tom,
Já bych ten kufr, kufr nepřeceňoval, hlavně co se týče jeho šířky pouhých 100 cm, to se mi zdá celkem málo, A6 i pasat mají kolem 105 cm,
předchozí mondeo 114 cm
bmw 5 110 cm
Avatar - Hittman
4. 6. 2015 11:10
Re: Detaily
To měla i Škoda 1203 nad předním sklem (okap), než prošla faceliftem. ;-)
Avatar - Hittman
4. 6. 2015 11:04
Re: Co na tom,
Škoda musí mít jiné priority v rámci koncenrnu než Audi, to dá rozum. Proto je na prvních místech kufr, kufr, kufr, tažný, atd. U Audi je to zase řidičův úsměv na rtěch po 1000 km v kuse. ;-)
Avatar - Hittman
4. 6. 2015 11:00
Re: buďme hrdí
Myslím, že obložení dveří už určitě měnit nebudou...