Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Svargá je koncept stylového sporťáku pro každý den. Jak se vám líbí?

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Jak by se vám líbila sportovní škodovka o velikosti Mazdy MX-5?

Že posledním klasickým kupátkem české automobilky Škoda byl Rapid vyráběný v letech 1984 až 1990, je známá věc. Od té doby mladoboleslavská značka se sportovně stylizovaným modelem nepřišla. A v nejbližší budoucnosti zřejmě ani nepřijde, přestože se v posledních letech objevily spekulace hovořící o elektrickém kupé, které by mělo čerpat inspiraci i u legendární Škody 110 R.

Video se připravuje ...

Neznamená to však, že bychom si nemohli sporťák s okřídleným šípem ve znaku alespoň představit. Udělal to také jistý Siddharth Camarushy, student dopravního designu na College for Creative Studies v americkém Detroitu, který připravil zajímavý projekt s označením Škoda Svargá.

Při výběru jména se Siddharth inspiroval v sanskrtu, výraz svargá v tomto starobylém jazyku označuje nebe. Škoda Svargá pak představuje koncept malého sportovního a stylového auta o velikosti Mazdy MX-5 pro rok 2030, které má být vhodné pro každodenní použití.

Camarushy pracuje s předpokladem, že v tu dobu už budou vozy schopny autonomní jízdy, dvoumístný interiér proto vybavil funkcí umožňující v případě použití autopilota otočit sedadla proti směru jízdy. V tomto režimu sedačky nabídnou také prodloužený sedák.

Mladý designér dále nabízí digitální palubní desku. Středový panel tvoří dotyková obrazovka a rozměrný displej najdeme také v místě přístrojovky. Zajímavým nápadem je obrazovka na vnitřní straně dveří, ukazující například stav nabití baterie a dojezd. Z těchto detailů je patrné, že Siddharth si svůj výtvor představuje jako elektromobil.

Při návrhu exteriéru se pak Camarushy snažil zkombinovat prvky typické pro současné modely značky Škoda s vlastním přístupem. Výsledkem je poměrně uhlazený sporťák s úzkými světly, zajímavě tvarovaným prosklením a zádí zakončenou spoilerem ve tvaru kachního ocasu.

Pro jistotu si dovolíme zdůraznit, že Svargá nepředstavuje oficiální studii automobilky Škoda a že můžeme takřka s jistotou vyloučit, že by mladoboleslavský výrobce takové auto někdy zařadil do své nabídky. Není to ale škoda?

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Doporučujeme

3. 2. 2023 10:46
Re: Nelíbila
1. Vypadá to jako BMW i8.
2. Bylo by to na elektriku.
3. Proč neudělají Superba v kupéčku? Vypadalo by to lépe než parodie na design BMW z roku 2014.
Avatar - Roland Von Wagen
3. 2. 2023 07:27
College for Creative Studies Detroit.
Tam to musí vypadat, když nechají studenta narvat do evehiklu velikosti mx-5 otočná sedadla a pustí ho to publikovat na net. Já vím, že Indové odvezou na kozím dechu celou rodinu včetně majetku, ale na průměrného amíka je to přece jen trochu těsné. Když komise pro inkluzi a rozmanitost hledala v Indii maskota, pardon nadějného studenta, dostal to Siddharth za odměnu, bo byl nejvíc špinavý a jedl žížaly.
3. 2. 2023 06:37
Re: Nelíbila
Jasne, naviac by sa ani netočili kolesá, vyzerajú byť do blatníkov vlepené. Ani by to nemalo volant, na čo, keď predné kolesá nie je kam vytočiť? :-[] Počítam, že to bude plná guma, podľa tých 25" diskov...
Dvojmiestne auto, podľa proporcií šírka jak Avia, plné gumy bez pruženia, to je autíčko na každý deň ako vyšité.
3. 2. 2023 05:30
Nelíbí
Protože se nejmenuje Svaraq.
3. 2. 2023 00:07
Nelíbila
Nelíbila, protože by to bylo na podvozku Fábie.