Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda vynechá ženevský autosalon 2024, stejně jako BMW, Mercedes-Benz, Audi i řada dalších

Marek Bednář
Diskuze (15)

Bude v březnu v Ženevě co vystavovat? Účast na obnoveném autosalonu zatím z velkých automobilek přislíbil jen Renault, pravděpodobná je také silná přítomnost značek z Číny.

Nejdůležitější evropský autosalon, konaný každoročně v březnu v Ženevě, naposledy přivítal návštěvníky v roce 2019. Rok nato byl těsně před otevřením bran zrušen kvůli covidu, v dalších letech se nekonal buď opět kvůli pandemii, nebo kvůli nezájmu automobilek.

Pro březen 2024 jeho organizátor ohlásil velkolepý návrat, ovšem otázka, zda bude vůbec co vystavovat, je znovu na stole. Účast totiž odřekla řada velkých a důležitých značek, včetně Škodovky.

„Mezinárodní autosalon ve švýcarské Ženevě patří mezi významné světové automobilové události s bohatou historií a silnou koncepcí. Vždy představoval skvělou příležitost k prezentování našich nových produktů. Pro rok 2024 jsme se však rozhodli oslavit světové premiéry našich vozů, například nového plně elektrického modelu Elroq, jiným způsobem. To ale nevylučuje naši účast v některém z příštích ročníků této výstavy,“ řekla tisková mluvčí mladoboleslavské automobilky Michaela Sklenářová.

„Po důkladném zvážení oznamujeme, že Mercedes-Benz se nebude účastnit ženevského autosalonu 2024,“ uvedl mluvčí automobilky pro německý magazín Automobilwoche. „V roce 2024 tam nebudeme. To ale není rozhodnutí proti Ženevě obecně,“ vyjádřila se automobilka Audi.

Video se připravuje ...

„Přidali jsme vlastní nové formáty (…) a zároveň se zbavili některých existujících,“ sdělil mluvčí BMW na téma představování nových aut. „To zahrnuje přítomnost v Ženevě, Paříži a Detroitu. To je důvod, proč v Ženevě v roce 2024 nebudeme,“ upřesnil.

Německý trojlístek prémiových značek není jediný, který Ženevu vynechá. Značka Volkswagen osobní vozy tam také nebude; zda dorazí Seat či Cupra, zatím není jasné.

Koncern Stellantis se pravděpodobně také nebude účastnit, neboť jeho generální ředitel Carlos Tavares není nakloněn utrácení milionů eur za výstavy. Nepředstaví se ani na veletrhu spotřební elektroniky CES zkraje roku 2024 v USA, a to kvůli snahy o snižování nákladů.

Automobilka Renault naopak do Ženevy příští rok přijede, stejně jako na říjnový pařížský autosalon. Silná má také být účast čínských automobilek – organizátoři ženevského autosalonu uvedli, že jednají s dvacítkou čínských značek a doufají, že dvě třetiny z nich se zúčastní.

Marek Bednář
Diskuze (15)

Doporučujeme

8. 11. 2023 13:24
Avatar - speedfred
8. 11. 2023 11:16
Re: Pěkný..... :-(
Je to škoda, stálo zo za ten výlet + pekné okolie.
8. 11. 2023 10:42
Re: Už před léty...
Protože jde o reklamu a platí zadavatel.
8. 11. 2023 10:20
Pěkný..... :-(
Evropská nadvláda automobilovém světu pomalu končí. Uz ani na prestižní výstavy nikdo nejezdí. Nemá důvod. Škoda., 🙄
Avatar - pradeda777
8. 11. 2023 08:13
Už před léty...
....když se autosalon stal pro automobilky drahou záležitostí, si měli pořadatelé uvědomit, že se koncept musí změnit. Předně v tom, že spíš by měl pořadatel platit za účast automobilky a ne naopak. Vždyť se jedná o show, tak proč by měli platit účinkující? :-O