Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko na mýtném loni vybralo rekordních 159 milionů eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Výběr mýtného na Slovensku loni stoupl o 2,3 procenta na 159,07 milionu eur. Dosáhl tak nového rekordu od spuštění systému v roce 2010.

Společnost SkyToll, která na Slovensku vybírá od dopravců poplatky za využití silnic, zveřejnila částky získané za mýtné v loňském roce. Celkem se vybralo mýtné v přepočtu za zhruba 4,4 miliardy korun. Od začátku letošního roku navíc Slovensko rozšířilo zpoplatněnou síť vozovek o další úseky a v mýtném systému zavedlo další změny.

Loňský výnos z mýtného byl mírně vyšší než předpokládalo slovenské ministerstvo dopravy. Většinu z inkasované sumy poplatků by měl ale stát ponechat SkyTollu coby odměnu za vybudování a provozování mýtného systému. Firmu v minulosti ovládl český podnikatel Petr Syrovátko.

Více než dvě pětiny z vybraného mýtného zaplatili loni na Slovensku zahraniční dopravci, a to zejména z Polska, České republiky a Maďarska. Placení mýtného za přejezd po dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných úsecích silnic první třídy podléhají v zemi autobusy a nákladní auta s hmotností nad 3,5 tuny.

Celková délka zpoplatněných silnic, která loni na Slovensku činila 2447 km, byla na začátku letošního roku rozšířena o dalších 234 kilometrů silnic první třídy. Nově se elektronické mýtné vztahuje i na přejezdy přes vybraná města a obce. V platnost také vstoupily nové sazby mýtného, které zvýhodňují ekologická vozidla na úkor starších automobilů.

Palubní jednotkou pro komunikaci s mýtným systémem musejí být od ledna 2014 vybaveny i nákladní auta a autobusy, které jezdí po silnicích druhé a třetí třídy. Přejezd po těchto silnicích na Slovensku zpoplatněn není.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Avatar - Czerwik
22. 1. 2014 10:57
hmm
a začo prosím Vás? Za tú jednu polodiaľnicu a jednu rýchlostú cestu? Diaľnica ktorá od Žiliny do Prešova je totálny výsmech dialnice? S tými "retardérmi" na mostoch so 60tkou? Vyberať za toto peniaze je minimálne blbosť a úbohosť...
22. 1. 2014 09:25
Re: vysledky?
On chce kupit tu druhu cast - tu zadlzenu. Tu prvu - distribuciu - necha sukromnikovi. Mozes mat x m3 plynu, bez distribucie ich nikomu neprdas.
[odkaz]
22. 1. 2014 08:04
Re: vysledky?
Rádi za co? Že budou cálovat dluhy? Takže k drahému plynu dostanou bonus splátky dluhu.
Avatar - Ada je zase tady
22. 1. 2014 07:43
Re: vysledky?
Buďte rádi, že vám Fico zachránil alespoň SPP. U nás je už rozkradené všechno. I důchody a pozemky státu. :no:
21. 1. 2014 23:18
Re: vysledky?
a co se zmeni po revoluci? nic