Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovenský závod PSA omezuje výrobu na 50 % kapacity, nejsou kompotenty z Japonska

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Přerušení dodávek elektronických komponent od japonského Hitachi brzdí produkci Peugeotů a Citroënů.

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën začala omezovat produkci v některých evropských závodech poté, co japonské aktivity jejího dodavatele Hitachi zasáhlo ničivé zemětřesení. Uvedl to mluvčí společnosti. Produkce továrny PSA ve slovenské Trnavě se podle mluvčího snížila na 40 až 50 procent kapacity.

K podobné redukci výroby přikročily rovněž závody ve dvou francouzských a jednom španělském městě. Hitachi dodává automobilce součástky pro naftové motory. PSA předpokládá, že Hitachi obnoví výrobu do konce týdne, napsala agentura Reuters.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma působí rovněž v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Výroba aut v TPCA ani v největší české automobilce Škoda Auto se zatím kvůli nedostatku dílů z Japonska nezastaví. ČTK to zjistila od zástupců obou automobilek. Pokud ale budou výpadky v dodávkách dílů dlouhodobější, TPCA potíže očekává.

Uzavření japonských továren na výrobu automobilů a automobilových součástek v důsledku zemětřesení představuje hrozbu pro globální dodavatelský řetězec automobilového sektoru.

Největší americká automobilka General Motors se již minulý týden kvůli nedostatku součástek způsobenému zemětřesením rozhodla dočasně zastavit výrobu ve své továrně na dodávkové automobily v Louisianě. Její hlavní domácí konkurent Ford Motor dnes naopak uvedl, že zatím žádné bezprostřední dopady zemětřesení v Japonsku na svou výrobu nepocítil.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - WinDiesel
24. 3. 2011 11:48
Re: TPCA vs. PCA
Jestli jim ale nechybi spise impotenti misto kompotentu, nebo kompoty. Jezismarja nemohli by byt trochu konkretnejsi? Kdyz uz vi, ze je to od Hitachi, tak by mohli zjistit co to je. Ale nejspise to bude vaha vzduchu, ten kompotent. Mlzna EGR, ale spise tem MAF.
Vstrikovace Continental jeste pouzivaji piezoelementy od Kyocery.
24. 3. 2011 09:11
Re: TPCA vs. PCA
A za dalsie tam nieje obmedzena vyroba na 50 %.Vyraba sa akurat o nieco menej hdi motorov. ;-) Inak sa vyraba denne 930 aut
Avatar - iudex
24. 3. 2011 08:36
TPCA vs. PCA
Výroba sa v Trnave zastavuje iba pri dízlových verziách, nakoľko neboli dodané elektronické komponenty do HDI motorov; keďže v Kolíne sa vyrábajú miniautá hlavne s benzínmi VVTi, ich sa to bytostne netýka.