Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovinsko: Přes Lenart - V poklidu, zatím

Matouš Jelínek
Diskuze (0)
Cesta přes Ptuj a Lenart patří mezi tajné tipy českých objížděčů. Není zde nějaké „ale“?

Po malých slovinských silničkách to nebylo nic moc, dálnice zase vyžaduje zaplacení vysokého poplatku. Že je to neřešitelná situace? Ale kdeže, ještě tu máme trasu přes Lenart. Je to snadné. Na 226. kilometru dálnice A9, ještě před hranicí, sjeďte na Gersdorf. Za odbočkou pokračujte doleva na Mureck. Na začátku tohoto typicky rakouského městečka mají mimochodem levná paliva a v porovnání se zbytkem trasy je zde cenově výhodnější i jídlo. Následně dejte pozor na stacionární radar, s fotkami počkejte k moři!

Přes most

Za městem zahněte doprava na „Slowenien“ a už se blížíte k přechodu. Ten leží na starém mostě přes hraniční řeku Mur. Hned za ním odbočte doprava. Tady vidíme první úskalí. Jelikož mezi Rakouskem a Slovinskem jsou obnoveny hraniční kontroly, právě v této křižovatce i následných serpentinách do kopce si možná pěkně postojíte.

Silnička vedoucí na Lenart se vine hezkými vesnicemi a místy je i relativně kvalitní. Jeden úsek je dokonce nově opravený, byť na jiných místech se pořád setkáte s výmoly, jaké už jsou u nás naštěstí minulostí. Je však třeba si uvědomit, že nejde o žádný hlavní tah – jezdí zde spousta cyklistů, výjimkou nejsou ani chodci. A je tu úzko. To je problém hlavně proto, že tudy často cestují řidiči obytňáků.

Na Ptuj

V Lenartu leží jediné orientační úskalí celé cesty. S námi to ale zvládnete. Nejprve odbočte doprava na Maribor, na následující křižovatce pak ihned

doleva, pro změnu na Ptuj. A tohoto hesla se držte až do stejnojmenného města. Až se do něj dostanete, zahněte doleva a držte se cedulí odkazujících

na Záhřeb. Pokud se chcete vyhýbat dálnici, toto je správná trasa. Ideální ale rozhodně není.

Průjezdní body na chorvatskou hranici
Mikulov – Vídeň – Graz – Mureck – Lenart – Ptuj – Macelj (hranice)
Poplatky za cestu
Rakouská dálniční známka 240 Kč

Škoda bez starostí: Na dovolenou v novém

Stačí doložit dva doklady a k moři můžete vyrazit novým autem. Kouzlo operativního leasingu Škoda Bez starostí pro soukromé zájemce už vyzkoušely tisíce Čechů. Vtip je v tom, že na dva či tři roky máte k dispozici auto k užívání a platíte měsíční nájem, ale nestaráte se o ztrátu jeho hodnoty v čase ani náklady na servis. Poté vůz vrátíte a začínáte nanovo. Nemusíte auto vlastnit, ale přitom jej můžete užívat po dva či tři roky, až do 40.000/50.000 km podle varianty. Povinné ručení i havarijní pojištění pro cesty do zahraničí dostanete v ceně. Jedno omezení ale program přece jen má – můžete totiž vybírat jen z předem nakonfigurovaných osmnácti modelů a výbav. Nabídka ovšem obsahuje vozy benzinové i dieselové, s automatickými převodovkami DSG i vozy s pohonem 4x4. Vybere si tedy každý.

Fabia na 3 roky a 50 000 km
Motor Start (5%) Start (1%) Komplet (5%) Komplet (1%) Ceníková cena
1.0 MPI 44 kW 4499 Kč 4773 Kč 5299 Kč 5573 Kč 293 390 Kč

Předplaťte si servis

Služba Bez starostí nemusí vyhovovat každému, protože řada uživatelů chce vůz sama vlastnit i po skončení nájemní smlouvy. I oni ovšem mohou využít část výhod stejně jako klienti výše zmíněného programu – předplacený servis na pět let. Omezen je podle ceny nájezdem 60.000, 100.000 nebo 150.000 km podle toho, co nastane dřív. Ve variantě Standard jsou předepsané prohlídky, výměna oleje i filtru a záruka mobility. V lepší variantě

Plus i údržba a výměna provozem opotřebených dílů.

svetmotoru autemdochorvatska svetmotoru autemdochorvatska

Co dostanete v operativním leasingu?

Start

  • Povinné ručení
  • Havarijní pojištění s 5% nebo 1% spoluúčastí
  • Připojištění obvodových skel

Komplet

  • Povinné ručení
  • Havarijní pojištění s 5% nebo 1% spoluúčastí
  • Připojištění obvodových skel
  • Kompletní servis
  • Sada zimních kol včetně přezutí vozu

Asistence v zahraničí: Pomoc v ceně

Před cestou se vyplatí prolistovat palubní literaturu. Dozvíte se v ní, na co všechno máte bezplatný nárok, pokud se něco přihodí na cestě. V případě vozů Škoda je to doživotní záruka mobility Škoda Assistance, která je k dispozici 24 hodin denně 365 dnů v roce, a to nejen v ČR, ale i zahraničí. Platí pro každého i zpětně. Jedinou podmínkou je absolvování předepsaných servisních prohlídek v autorizovaném servisu, čímž se prodlouží jistota pomoci o další období. Služby se vztahují na nepojízdnost auta kvůli defektu, havárii, vyšší moci, poškození vandalismem či vykradení. Příjezd servisního technika je zdarma, stejně jako případný odtah do nejbližšího autorizovaného servisu a v případě potřeby i zapůjčení náhradního vozu, zajištění náhradní dopravy či ubytování.

svetmotoru autemdochorvatska svetmotoru autemdochorvatska

Paket Mobilita Plus: Klid za 2000 Kč

Pro všechny nové modely Škoda je k dispozici paket Mobilita Plus. Za takřka symbolických 2000 Kč získáte prodlouženou záruku na 5 let nebo 100.000 km pro bezplatné, včasné a řádné odstranění oprávněně reklamovaných vad u jakéhokoliv servisního partnera Škody bez ohledu na to, kde se závada vyskytla – dokonce to platí i pro zahraničí. Pokud mezitím vůz změní vlastníka, vztahuje se prodloužená záruka i na nového. Součástí paketu jsou i rozšířené asistenční služby Záruka mobility Plus.

Kam volat? V ČR: 800 120 000, V cizině: +420 236 090 002

Matouš Jelínek
Diskuze (0)