Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart a Brabus slaví 10 let spolupráce limitovanou edicí

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Výrobce mikroautomobilů Smart a tuningová firma Brabus slaví celé desetiletí spolupráce. Jak jinak než omezenou sérií.

Nejnovější limitovaná edice maličkých Smartů čítá sto kusů s patřičnou výbavou Výroční model má v útrobách přeplňovaný tříválcový motor 1,0 l o výkonu 75 kW (102 k), točivý moment vrcholí 147 Nm. Díky němu mikro sprintuje z 0 na 100 km/h za 8,9 s a jede až 155 km/h.

Od svých sériovějších bratříčků se liší speciální stříbrnou barvou připomínající tekutý kov. Přední světla mají pro změnu titanový efekt a doplňují je diody pro denní svícení. Na masce i vzadu je červené logo Brabus a autíčka mají také speciální matně šedá kola Monoblock VII se šesti dvojitými paprsky.

Dvojice cestujících sedí v černých kožených sedadlech s ručním prošíváním. Jsou vyhřívaná a na opěradlech mají nezbytná loga „10th Anniversary“ (desáté výročí). Na sportovním volantu se nachází ovládání tempomatu. Interiér doplňují červené prvky. Na palubní desce najdeme plaketku s pořadovým číslem série. Tlačítko spouštění motoru je integrováno do voliče samočinné převodovky. Součástí standardní výbavy je také špičkové audio s navigací.

První vozy ze společného podniku Smart-Brabus GmbH vyjely rok po jeho založení (2003). Je paradoxní, že Mercedes-Benz, který značku Smart vlastní, již před dvěma dekádami začal postupně pohlcovat tuningovou firmu AMG. Její logo však zůstává vyhrazeno trojcípé hvězdě, což nebrání tomu, aby Smarty s emblémem Brabusu byly součástí oficiálního ceníku.

Postupem času prošly v Bottropu modifikacemi všechny řady, které Smart kdy vyráběl. Tedy první i druhá generace řad City/ForTwo, Roadster/Roadster-Coupé včetně V6 Biturbo z října 2003 i čtyřdveřový ForFour. Patřičných zásahů se dočkala dokonce i elektrická verze aktuálního ForTwo. Studie už je tři roky stará, sériová podoba přišla nedávno.

Smartů vyladěných firmou Brabus jezdí po světě už více než 50 tisíc. Ovšem pětina tohoto počtu jich vznikla jen v roce 2011! Nemusí se ale vždy jednat o úpravy podvozků, motorů a s ním související změněnou aerodynamiku. V katalogu jsou i speciální barvy exteriéru nebo čalounění drahou kůží, obojí od 2.999 eur (zhruba 76,7 tisíce Kč). Zákazník může dále vybírat z balíčků Xclusive a Tailor Made.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)